Dela stalne zbirke Galerije Murska Sobota

DSCN3821

Grafika, delo Lojzeta Logarja

Januarja, februarja in marca na ogled 70 del 44 avtorjev

V Galeriji Murska Sobota nimajo ustreznih prostorov, v katerih bi lahko stalno zbirko razstavili kot stalno postavitev. Ta prostorski manko si prizadevajo premostiti tako, da vsaj enkrat letno razstavijo različne izbore iz stalne zbirke v obliki občasne razstave in na ta način omogočijo, da njihova stalna zbirka živi in komunicira z obiskovalci. Še posebej je z obiskovalci komuniciral direktor Galerije in kustos letošnje razstave, dr. Robert Inhof, ki je 11. februarja (dopoldne in popoldne) izvedel strokovno vodenje po razstavi.

DSCN3869

Strokovno vodenje po razstavi

Do 23. marca bo namreč na ogled 70 likovnih del, slik in kipov, 44 avtoric in avtorjev, ki so jo odprli 28. januarja.  Razstava se začne pri podobi oz. sliki prvega prekmurskega akademsko izšolanega (v Budimpešti) slikarja Ludvika Vrečiča (1900-1945) ter ob njegovi sliki še podoba matere v Zagrebu izšolanega slikarja Karla Jakoba (1908-1981), pa vse do sodobnega Gregorja Purgaja z grafitnimi slikami iz leta 2012.

DSCN3814

Galerija Murska Sobota

Ob tem je seveda treba omeniti še 80-letnico ustvarjanja umetnikov na obeh bregovih reke Mure in da je tokrat razstavljena le ena desetina vseh del, ki jih Galerija Murska Sobota hrani v svoji stalni zbirki.

DSCN3829

Slike, delo Mirka Rajnarja

Znana je »prekmurska likovna četverica« (slikarji Ludvik Vrečič, Karel Jakob, Lajči Pandur in kipar Franc Kühar), v sedemdesetih letih 20. stoletja se je na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost izšolala skupina akademskih slikarjev (Franc Mesarič, Lojze Logar, Ladislav Danč in Štefan Hauko), ki so jim v osemdesetih letih sledili še mlajši (Sandi Červek, Marjan Gumilar, Nikolaj Beer in Zdenko Huzjan).

DSCN3824

Maskota je del umetnine Mirka Bratuše

Sicer pa so na tokratni razstavi na ogled še tudi dela, ki so jih ustvarili: Igor Banfi, Dubravko Baungartner, Franc Bencak, Dare Birsa, Martina Bohar – Mihoković, Ivo Bošnjaković, Mirko Bratuša, Irena Brunec – Tebi, Anton Buzeti, Robert Černelc, Marika Danč – Roth, Dominik Fras, Štefan Galič, Matjaž Geder, Zlatko Gnezda, Endre Gönter, Jože Horvat – Jaki, Ferenc Kirally, Suzanne Kirally – Moss, Jože Kološa – Kološ, Priska Kulčar, Koloman Novak, Ditka Pwetkovič, Vladimir Potočnik starejši, Katja Sudec, Dušan Šarotar, Natalija Šeruga, Borut Vild in Aleksander Vukan.

Filip Matko Ficko