Prekrili nov gasilski dom

Gasilci s Hrašenskega vrha že »za silo« pod streho

Med neurjem 25. julija 2009 je udar strele zanetil požar celo gasilcem in sicer je pogorel gasilski stolp, streha gasilskega doma na Hrašenskem vrhu, društvena pisarna z arhivom in društvenim praporom, tudi nekaj opreme, a je domačim gasilcem ob pomoči gasilcev okoliških krajev uspelo zavarovati pred ognjem društveno dvorano ter garažo, v njej pa avtocisterno. Nastalo škodo so tedaj ocenili na 55 tisoč evrov.

Po ogledu pogorišča so strokovnjaki ocenili, da se ne izplača obnavljati pogorišča, zato so se Gasilci PGD Hrašenski vrh odločili za izgradnjo povsem novega gasilskega doma. V neposredni bližini jim je Občina Radenci zagotovila brezplačno parcelo v najem za 99 let in po letu dni so pričeli urejati dokumentacijo. To so uredili jeseni 2013 in takoj pričeli z novogradnjo, zanjo pa porabili lastnih 60 tisoč evrov in gradnja se je ustavila. Letos so gradnjo želeli zaključiti, a brez dodatnih finančnih sredstev ne bo šlo.

Zato so se odločili, da vsaj doslej zgrajeno zaščitijo in letos konec julija, bila je to zadnja sobota, so z opeko prekrili streho novozgrajene stavbe. Pri tem so gasilcem priskočili na pomoč tudi ostali občani. Za dokončanje bodo potrebovali še najmanj 15 tisoč evrov, kajti prekriti bo treba z betonsko ploščo garažni del dom in pozneje še streho za ta del stavbe. Tako pričakujejo pomoč v kakršni koli obliki tudi vnaprej, pa naj bo to v denarju, gradbenem materialu, rabili bodo tudi okna in vrata. Šele tedaj bodo lahko rekli, da niso »za silo« pod streho.

Filip Matko Ficko

Fotografije: Janez Konrad

DSC05198 DSC05208 DSC05236 DSC05244 DSC05253