JA SAM RUSKI BOG !

U poseti Đorđu Marjanoviću, slavnom pevaču šlagera i romansi

 

Marko Lopušina i Đorđe Marjanovic

 

  • Đorđe Marjanović je ispisao dve istorije popularne muzike, jednu u Jugoslaviji, drugu u Rusiji. Jedini je stranac koji je u Moskvi snimio šlager za album „Pesme Rusije“

 

Marko Lopušina

 

Još nije došao poslednji dan oktobra, a na adresu Đorđa Marjanovića, legendarnog pop pevača u Beogradu počele su da stižu rođendanske čestitke iz čitavog sveta. Na zidovima i vratima stana broj četiri u Ulici Miloša Pocerca 25 nema više velikih grafita i buketa cveća sa ljubavnim porukama, koje su Đorđu Marjanoviću decenijama darovali njegovi obožavaoci. Umesto njih poštari donose čestitke koje „đokisti“ šalju legendarnom pevaču šlagera i romansi.

  • Ti si naš Bog i naša ikona. Ti si nam podario svet ! – napisala mu je jedna penzionerka Nataša iz Moskve.

Kada su se vrata stana otvorila, do nas su doprli umetnikov zvonak glas i pesma „Zvižduk u osam“.

– Počeo sam da vežbam pevanje za rođendansko slavlje. Doći će nam prijatelji, pa želim da ih iznenadim – kaže Đorđe Marjanović.

Gospođa Eli Marjanović nam objašnjava da su u blagoj pometnji, jer mnogi beogradski i moskovski umetnici žele da dođu na proslavu 85. rođendana njenog Đorđa.

Đorđe Marjanović rođen je 30. oktobra 1931. godine u Kučevu. Na pragu devete decenije Đorđe Marjanović izgleda sjajno. Njegove oči su žive i tople, lice je bez bora, a osmeh blistav. Oboje su preživeli tešku bolest, govore sporo u kratkim rečenicama, ali uvek sa širokim osmehom.

– Radosni smo jer nam tokom leta dolaze deca i unuci. Bilo je veselo – širi ruke Đorđe i pokazuje nam veliku dnevnu sobu u kojoj prima goste.

Na ormaru fotografije ćerki Natalije i Nevene i sina Marka sa decom. Najstarija ćerka je beogradski dirigent bez posla, a sin ugostitelj, takođe bez posla. Mlađa kćerka živi sa porodicom u Grčkoj, ali su njena deca, Ana i Teja Prelević, u Londonu.

Đorđu u posetu dolaze prijatelji iz čitavog sveta. Ruski umetnik Josip Kobzon sa suprugom Nelom i sinom dovodi moskovske „đokiste“. Đorđe računa da je u vreme svoje najveće popularnosti početkom sedamdesetih imao najmanje 10 miliona obožavalaca.

Njegovi „đokisti“ su i japanska pevačica Miki Makasone, italijanski kantautor Toto Kutunjo… Pokazuje nam ordenje koje je dobio od Tita i Gorbačova, kao i najnovije priznanje iz Crne Gore.

– Eh, da sam u vreme najveće popularnosti mogao da osnujem stranku – šali se Đorđe, koji se danas sa svojim obožavaocima iz sveta dopisuje preko „Fejsbuka“.

Kao student farmacije, 1954. godine, Marjanović nije uspeo da postane apotekar, jer je prvi put zapevao na jednoj beogradskoj audiciji. Postao je šlager pevač. Prve LP gramofonske ploče Đorđa Marjanovića u produkciji PGP RTB bile su „Muzika za igru“ i „Mustafa“.

Već 1963. je krenuo na turneju po Rusiji sa Radoslavom Grajićem i Beti Jurković. Te godine je pevao u Dvorcu sportova u Moskvi, u sali sa 25.000 sedišta, tri puta dnevno. Za deset dana videlo ga je i slušalo 750.000 Moskovljana.

Prvi roker u socijalističkoj Jugoslaviji i komunističkoj Rusiji bio je umetnik čija je pojava izazvala revoluciju u zabavnoj muzici. Skinuo je jednog dana mikrofon sa stalka, prošetao binom, kleknuo, skinuo sako i bacio ga u publiku, i tako ušao u legendu.

Marjanović je ubrzo stekao i svoj klub fanova, koji su se nazivali “Đokisti”, a koje je on posećivao, sa kojima se rukovao i družio.

– Upoznali smo se 1965. na turneji u SSSR. Bila sam prevodilac i njegov pratilac dva meseca. I ljubav se tada rodila – priča gospođa Eli.

– Đorđe je kao svaki umetnik bio neobuzdan, ali sam ga ja dobro pritegla! – dodaje.

Njihova ljubav je bila burna, jer je Đorđe bio oženjen, a i imao je na hiljade obožavateljki, koje je mlada Ruskinja Eli Nikolajevna Marjanović morala „metlom“ da tera ispred vrata stana u kome žive već 51 godinu. Branila je tako, kaže,najviše svog Đorđa.

– Samo ga ja dobro poznajem. Svi misle da je on „đavo“. Nije, Đorđe je strašno stidljiv i skroman čovek – kaže Eli.

Dana 14. aprila 1990. je doživeo moždani udar na koncertu u Melburnu gde je bio gost Lepe Brene. Udar je doživeo na sceni dok je pevao pesmu „Mene nema ko da žali“. Posle toga jedno vreme ostao je potpuno bez govora. Kasnije mu se govor povratio u izvesnoj meri tako da može da priča ali otežano.

Uprkos bolesti na insistiranje svojih obožavalaca priređivao je koncerte gde je uglavnom pevao sa gostima i na plejbek svoje stare hitove. Pojavljivao se i na koncertima drugih pevača i kao gost na televiziji. Oprostio se od muzičke publike i publike uopšte 31. maja 2004. koncertom u centru Sava.

– Živimo od moje nacionalne penzije, koja iznosi 50.000 dinara – iskren je Đorđe Marjanović. – Eli nikada nije stekla penziju, jer je podizala decu. Ipak, bogati smo ljudi, jer imamo milion prijatelja!

Đorđe Marjanović je jedini pevač na svetu koji je održao koncert šapatom.
– Grlo me izdalo samo jednom u karijeri – 1967. godine. Nisam otkazao koncert u Lenjingradu. Izašao sam na scenu i šaputao svoje pesme. Bio je to divan recital, u kome je učestvovala cela publika – seća se Đorđe.

Od nagrada i priznanja dobio je: Zlatnu plaketu Beograda, Orden radaOrden zasluga za narod sa srebrnim vencem. Predsednik SSSR Mihail Gorbačov dodelio mu je Orden za učvršćivanje prijateljstva i širenje kulturnih veza između Jugoslavije i SSSR.

Koliko je Đorđe Marjanović i danas velika zvezda u Rusiji govori podatak da je Državna televizija Rusije letos u njegovoj kući u Prčnju tri dana snimala priču o njegovom životu. Biće deo filmske istorije zabavne muzike u SSSR. A dobio je poziv i da bude specijalni gost na novom festivalu zabavne muzike u Rusiji.

– Moji prijatelji iz Moskve su rekli da sam ja „ruski bog“. Nisam porekao, samo sam se nasmejao – skroman je Đorđe.

Njegova prijateljica Olga Prohorova Marković, koja organizuje slavljenički koncert za Đorđa i prijatelje, rekla nam je u poverenju da će Ministarstvo kulture Rusije slavnom umetniku dodeliti Zlatnu povelju.

– Đorđe Marjanović je ispisao dve istorije popularne muzike, jednu u Jugoslaviji, drugu u Rusiji. Jedini je stranac koji je u Moskvi snimio šlager za album „Pesme Rusije“. Đorđe nije samo pevač popularnih šlagera, on je idol generacija – uverena je Olga Marković.

      Đorđe Marjanović ima dva muzeja. Prvi se nalazi u njegovom rodnom Kučevu, a drugi, sa 300 eksponata, u Moskvi, vlasništvo je „đokiste“ Nikolaja Larena, koji je pratio Đorđa na svim koncertima, od Moskve, preko Minska i Sibira, do Vladivostoka.

 

 

Antrfile

POZIVI STIŽU

  • Poslednjih godina zovu me da pevam na mnogim priredbama. Kada je opština Savski venac u Beogradu organizovala  “Dan zaljubljenih” za svoje starije sugrađane, bio sam gost, koji je pevušio svoje hitove – šali se Đorđe, koji svakog meseca dobija pozive da učestvuje na raznim slavljima.