VOJVODINA – TRADICIONALNO NA SAJMU U GORNJOJ RADGONI

Gornja Radgona, 20.avgusta – Već tradicionalno, predstavnici vojvođanske vlade prisustvuju Međunarodnom poljoprivrednom-prehrambenom sajmu u Gornjoj Radgoni, tako je i ove godine gde na sajmu  učestvuje Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam po deset put.

IMG_1415

Posetioci vojvođanskog štanda mogu da vide raznovrsnu ponudu proizvoda sa oznakom kvaliteta ,,Najbolje iz Vojvodine“, kao i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, a tu je i zajednički izložbeni prostor koji u najboljem svetlu predstavlja ponudu AP Vojvodine.

IMG_1256

Sajam je, kao uvek, prilika za brojne susrete. Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, sa delegacijom iz Sekretarijata, susreo se sa brojnim zvaničnicima. Potpredsednik Đoković je razgovarao sa ambasadorom Republike Srbije u Republici Sloveniji Aleksandrom Radovanovićem, a upriličen je susret sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i prehrane pri Vladi Republike Slovenije, Dejanom Židanom.

IMG_0989

Izložbeni prostor Sekretarijata, na kom je predstavljeno 26 izlagača iz Pokrajine, posetili su i predsednik uprave Pomurskog sajma, Janez Erjavec, i predsednik Vlade Republike Slovenije, Miro Cerar, prilikom obilaska sajma na otvaranju. Potpredsednik Đoković je istakao da je potrebno produbljivati prijateljske i poslovne odnose dveju regija i zemalja, pogotovo u okviru oblasti koje spajaju, poput privrede, poljoprivrede i turizma, dodavši da je poljoprivredno-prehrambeni Sajam u Gornjoj Radgoni izuzetno značajan, pogotovo sa aspekta sticanja novih iskustava i praćenja trendova.

IMG_1261

Tradicionalno obeležavanje ,,Dana Vojvodine“ biće upriličeno sutra, u ponedeljak, 22. avgusta 2016. godine uz konferenciju za medije na štandu Sekretarijata. Tog dana, predstaviće se i učesnici značajnog turističko-privrednog projekta pod nazivom ,,Bogatstvo različitosti“, koje na jedinstven način oslikava multikulturološko znamenje vojvođanskih sela, multikonfesionalnost i multietničnost.

IMG_0160

Rade Bakračević, predsednik Srpskog kulturnog društva Štajerska zajednica iz Maribora obavestio je potpredsednika Đokovića o aktivnostima Srba iz dve štajerske pokrajine, austrijske i slovenačke.

Ivan Đoković je prilikom radne posete Sloveniji obišao i Biciklistički kamp upotpunjen žičarom na Pohorju, čije su struktura i funkcionalnost primer dobre prakse koji može poslužiti kao inspiracija za buduće turističke projekte i podsticajne programe, čime se znatno obogaćuje ponuda Pokrajine. Pored toga, predviđena je i poseta Hipodroma Ljutomer, gde Kasački klub iz ovog mesta priređuje konjičku manifestaciju Kasački derbi, koji jeste još jedan u nizu primera dobre prakse, a uoči predstojećeg 7. Međunarodnog sajma konjarstva i sersana na Novosadskom sajmu, koji se održava krajem septembra u okviru 49. Sajma turizma.

IMG_0078

Prilikom susreta Đokovića i Židana razmotrene su mogućnosti produbljivanja saradnje, razmene iskustava, kao i novih koncepcijskih rešenja za unapređenje pojedinih oblasti.

IMG_0122

-Spoljno-trgovinska razmena između Slovenije i AP Vojvodine je u suficitu, dok 30 slovenačkih  kompanija investiralo upravo na teritoriji Vojvodine u iznosu od oko 500 miliona evra, pri čemu zapošljavaju približno 7.000 ljudi. To je veoma značajna činjenica. Najveći izvozni potencijal Vojvodine je poljoprivreda, što otvara prostor za unapređenje saradnje u pogledu primarnih poljoprivrednih proizvoda i agroindustrije.-  izjavio je potpredsednik Đoković, napomenuvši da je razmena iskustava i praćenje privrednih tokova i trendova od strateškog značaja za unapređenje poljoprivrede i turizma.

IMG_0172

U okviru sopstvenih nadležnosti, Đoković ističe važnost ulaganja u revitalizaciju banja i banjskog turizma, navodeći da je potrebno iskoristiti termalne vode kojima Pokrajina raspolaže, po uzoru na Sloveniju, jer u Vojvodini postoje geotermalni izvori koji su nedovoljno iskorišćeni, a svega je pet banja, odnosno lečilišta.

Tekst: Radomir Čubranović, foto: Rade Bakračević