Božidar Drinić i Rade Bakračević šire prijateljstvo slovenačkog i srpskog življa.

DELEGACIJA POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA IZ VOJVODINE U POSETI POMURJU.

BOŽIDAR DRINIĆ, UREDNIK ČASOPISA »AGRAR« IZ ZRENJANINA DOVEO 40 POZNATIH POLJOPRIVREDNIH AKTIVISTA U RADENCE GDE IH JE DOČEKAO RADE BAKRAČEVIĆ, UREDNIK »ŠTAJERSKIH NOVIC«.

IMG_0037

Poljoprivrednici iz Vojvodine u poseti  “Kmetijsko gozdarskoj zbornici Maribor”.

Radenci, 24. avgusta – Neverovatne aktivnosti dva vrsna novinara Božidara Drinića,   direktora i odgovornog urednika  »AGRAR« -a magazina zemljoradničkog zadrugarstva i dobrih domaćina iz Zrenjanina i Rada Bakračevića, glavnog i odgovornog urednika časopisa »Štajerske novice« iz Radenaca u povezivanju dva slovenska naroda Slovenaca i Srba dostigla su vrhunac 2015. godine kada su zajedničkom voljom i verom u pozitivnu saradnju pobratimila deset srpskih i deset slovenačkih opština. Prošle godine su na njihovu inicijativu potpisali listinu o saradnji gradonačelnici deset slovenačkih i deset srpskih gradova: Nova Crnja – Radenci, Čoka –  Črenšovci, Novi Kneževac – Beltinci, Kovin – Cankova, Srbobran – Grad, Irig – Ormož Petrovac – Puconci, Bečej Murska Sobota, Žabalj – Tišina i Titel – Odranci.

IMG_9800-001

O saradnji sa srpskim poljoprivrednicima razgovarali su Rade Bakračević i Božidar Drinić sa Francom Bogovičem, poslanikom Evropskog Parlamenta.

Božo Drinić i Rade Bakračević, iskoristili su dolazak na Sajam Franca Bogoviča, poslanika Evropskog parlamenta, koji je zadužen za razvoj srpske poljoprivrede, da se dogovore o daljoj saradnji, Bogovič je obećao pomoć i pozdravio bratimljenje srpskih i slovenačkih opština, koje veoma uspešno izvode Božidar Drinić i Rade Bakračević.

Sa potpisom dvadeset gradonačelnika dogovoreno je unapređenje saradnje žitelja pojedinih gradova u plasmanu poljoprivrednih proizvoda na zahtevno evropsko tržište i širenje privredne saradnje.

To je velika šansa za poljoprivredne  proizvođače dve prijateljske države, pre svih za male i srednje proizvođače poljoprivrednih proizvoda.

Neki od slovenačkih gradonačelnika obećali su da proslede svoje eksperte u pobratimljene gradove u Srbiji, koji bi održali seminare u cilju edukacije srpskih  proizvođača. Zajednički će brinuti o standardima i kvalitetu koje očekuje evropsko tržište kada su u pitanju poljoprivredni proizvodi u ruralnim područjima. Ostvarenje zajedničkih ciljeva moguće je kroz zajednički rad poljoprivrednika privatnog sektora i akademskih ustanova.

Gradonačelnici dvadeset srpskih i slovenačkih gradova zaključili su, da je neophodno povećati poljoprivrednu proizvodnju i to na održiv način, vodeći računa o zaštiti životne sredine i klimatskim promenama. Istovremeno, potrebno je uvoditi mere koje će sve veći broj mladih ljudi i žena uključiti u poljoprivrednu proizvodnju.

P1060557

Cvetka Ficko, gradonačelnica opštine Grad

Posebno je zabeležena izjava Cvetke Ficko, gradonačelnice opštine Grad iz Pomurja, koja je pozdravila inicijativu Božidara Drinića i Rada Bakračevića na povezivanju srpskih i slovenačkih gradova. Pozvala je ova dva autora tih pobratimljenja da oktobra ove godine dođu na međunarodnu proslavu vina u njen kraj. Tom prilikom bi se dogovorili o zajedničkim akcijama na povezivanju poljoprivrednika iz Srbije i Slovenije.

Žitelji ovih gradova preuzeli su pozitivnu dužnost, da sarađuju na privrednom, sportskom i kulturnom polju.

Tako je od 22. do 24, avgusta Božidar Drinić doveo 40. poljoprivrednih proizvođača u poznatu pokrajinu »Tri srca«, gde ih je dočekao Rade Bakračević, novinar i predsednik Srpskog kulturnog društva Štajerska zajednica iz Maribora. Pored Srba u Pomurje je stiglo i više predstavnika nacionalne manjine iz Vojvodine.

Već prvi dan u ponedeljak 22. avgusta goste iz Vojvodine Božidar i Rade doveli su na 54. Poljoprivredni sajam u Gornju Radgonu gde su proslavili Dan Vojvodine, koja je svečano proslavila deset godina učestvovanja na Radgonskom sajmu. Da Vojvođani veoma rado dolaze na Radgonski sajam dokaz je i taj da su na ovaj deseti dolazak, pored mnogih poljoprivrednika u Radgonu na sajam stigli Ivan Đoković, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma i Aleksandar Radovanović, ambasador Republike Srbije u Sloveniji.

 

IMG_9888

Ivan Đoković, potpredsednik Pokrajinske Vlade Vojvodine, prima priznanje od Janeza Erjavca, direktora radgonskog sajma.

Tom prilikom za desetogodišnju saradnju Srbije na ovom poznatom slovenačkom sajmu direktor radgonskog sajma Janez Erjavec predao je Ivanu Đokoviću Zlatno priznanje i pozvao proizvođače iz Srbije da i dalje aktivno učestvuju na sajmu na kome su uvek dobrodošli.

U okviru sajma Ivan Đoković je imao plodne razgovore sa Dejanom Židanom, potpredsednikom Vlade Republike Slovenije i ministrom za poljoprivredu, šumarstvo i prehranu, Francom Bogovičem, poslanikom Evropskog parlamenta i sa Mirom Cerarom, predsednikom Vlade Slovenije a takođe i sa više direktora poznatih firmi, koje proizvode poljoprivredne mašine.

Božidar i Rade su svoje goste iz Vojvodine upoznali sa vlasnicima velikih slovenačkih farmi, gde su videli način na koji Slovenci brinu za krave i ostalo.

IMG_0120

Božidar Drinić i Franc Šrotner, vlasnik poznate farme iz austrijskog kraja Dobl.

Jedan dan su iskoristili da su posetili poznatu farmu krava u austrijskom kraju Dobl kod Graca, koju drži familija Šrotner.

Posle veoma aktivnog i plodnog druženja u Pomurju Rade Bakračević, predsednik Srpskog kulturnog društva Štajerska zajednica je sa svojim članovima, danas sreda 24. avgusta, ispratio Božidara Drinića i 40 poljoprivrednih proizvođača iz Vojvodine.

Tekst i foto: Rade Bakračević