Ohranjajo ljudsko lice Štajerske

Radenci: Nastop skupine »Drotmantraši« v parku

Številne ljudske pesmi desnega brega reke Mure, Štajerske pa tudi narečne iz Prlekije, s svojimi nastopi nadaljujejo in prenašajo članice in člani Tamburaškega društva »Drotmantraši« iz Radenec, ki so zadnji četrtek v osmem mesecu (25. avgusta zvečer) nastopili na odru glasbene utice radenskega parka. Bilo je to v okviru poletnih glasbenih prireditev, ki jih z nekakšno »oživitvijo« glasbene utice letošnje poletje vsak četrtek zvečer skupaj pripravljata Zavod za turizem in šport Radenci ter Zdravilišče Radenci. Zatorej je priljubljeno skupino glasbenic in glasbenikov v imenu organizatorjev pozdravila ter koncert napovedala Blanka Fekonja.

Preko 500 nastopov so že zabeležili članice in člani te skupine, ki so pred dvajsetimi leti začeli svojo glasbeno pot kot skupina v okviru Kulturnega društva Bubla Radenci, a se pozneje osamosvojili in sedaj nastopajo kot Tamburaško društvo »Drotmantraši« Radenci. Zvoke njihovih tamburic (bisernice, brače, bugarije, berde), pa tudi čelo in kitaro so že lahko slišali po vsej Sloveniji in sosednjih državah. So pa letos, v samem začetku junija, svojo 20-letnico obstoja obeležili z jubilejnim koncertom v Kongresni dvorani hotela Radin v Radencih.

Tedaj jih je nastopilo enajst, tokrat pa le osem, kajti je čas poletnih počitnic in dopustov. Igrajo pod strokovnim vodstvom Eli Sarjaš, med njimi pa še vedno igra in poje tudi Jožef Farkaš Obilo, ki je pred dvema desetletjema dal pobudo za ustavitev tovrstne glasbene skupine. Številnim dotedanjim sprehajalcem in turistom v radenskem parku, kakor tudi domačinom ter krajanom sosednjih vasi, so zaigrali tudi nekaj skladbic z levega brega reke Mure, Prekmurja, kar je bilo nagrajeno z aplavzom.

 

DSC_6453-copy DSC_6457-copy DSC_6468-copy DSC_6471-copy DSC_6473-copy DSC_6481-copy

Filip Matko Ficko