NOVI SAD S NESTRPLJENJEM OČEKUJE 13. OKTOBAR -ODLUKU O EVROPSKOJ PRESTONICI KULTURE

Trka najvećeg vojvođanskog grada – Novog Sada za tron Evropske prestonice kulture za 2021. godinu, nakon višegodišnjih brojnih aktivnosti, ulazi u završnu fazu. Nestrpljivo iščekivanje raste iz dana u dan jer 13. oktobra u Briselu će se održati finalna prezentacija kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine kada će ujedno biti konačna odluka koji će grad poneti laskavu titulu – Evropska prestonica kulture 2021. U Novom Sadu ističu da je odluka o izboru Evropske prestonice kulture izuzetno važna ne samo za Novi Sad već za celu Srbiju i ne samo u oblasti kulture već u svim sferama života.

1. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević

-Izbor za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine je jedna od najvažnijih stvari koje Novi Sad očekuje do kraja ove godine, a pored toga tu je i niz infrastrukturnih projekata, pre svega izgradnja industrijske zone “Sever 4”, što je najveći i najvažniji projekat za Grad ove godine, i sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da ti radovi idu dobrom dinamikom i da Zavod za izgradnju grada ima dobru koordinaciju sa izvođačima radova i sa Kompanijom “Lir” kao investitorom”, izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Tanjugu.

2. Važna institucija kulture - Srpsko narodno pozorište

Važna institucija kulture – Srpsko narodno pozorište

Prema rečima gradonačelnka Vučevića u susret konačnoj odluci, u Briselu 13. oktobra, 29. septembra u Novi Sad će doći evropska Komisija za ocenu kvaliteta kandidature. Gradonačelnik je istakao značaj investicionih aktivnosti u različitim oblastima. On je naglasio da Kompanija “Delphi” u septembru privodi kraju veliku investiciju u fabrici “Neobus”.Tada će,”Delphi”-evi pogoni u nekadašnjoj fabrici “Neobus” biti uposleni u punom kapacitetu. Osim toga, do kraja godine biće završena i izgradnja sportske hale u Petrovaradinu, kao prva sportska hala u ovom delu Grada Novog Sada. Navedene investicione aktivnosti su deo prioriteta za razvoj Novog Sada u narednom periodu, Taj program predviđa razvoj komunalne infrastrukture, ravnomeran razvoj Grada, ulaganja i podršku drugim društvenim oblastima kao što je zdravstvena zaštita, sport, kultura. uravnoteženu i odgovornu socijalnu politiku, kao i kandidaturu i pozicioniranje Novog Sada kao Evropske prestonice kulture 2021. i prestonice kulture za ovaj deo Evrope .

U Novom Sadu su svesni da Evropska prestonice kulture nije samo titula, već se radi o najvećem evropskom projektu koji najvećem vojvođanskom gradu može da donese značajne investicije i da ga pozicionira na kulturnoj mapi Evrope i sveta. Stoga nije ni čudo da su uloženi izuzetni napori Organizacionog odbora Novi Sad 2021  u oblasti kulture, tako i u brojnim investicionim zahvatima u različitim oblastima…

 

                                                                          Tekst: Radomir Čubranović

                                                                          Foto: Aleksandra Čubranović