Sodelovanje 40 mladih z literarnimi izdelki

Natečaj 2015 / 2016: »Domovina je tam, kjer je dom«

Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija s sedežem na Petanjcih ter Zavod RS za šolstvo, Organizacijska enota Murska Sobota sta k sodelovanju v šolskem letu 2015/2016 povabila učenke in učence 8. in 9. razredov osnovnih šol ter dijakinje in dijake srednjih šol pri sedmem literarnem natečaju z delovnim naslovom »Domovina je tam, kjer je dom«. S sedemnajstih devetletk v Pomurju (z obeh bregov reke Mure) je prispelo 35 besedil, s treh srednjih šol pa pet besedil. Komisija za vrednotenje besedil v sestavi Irena Kumer (Zavod RS za šolstvo OE Murska Sobota), Boža Trajbarič (Gimnazija Murska Sobota) in mag. Valerija Pergar (Zavod RS za šolstvo OE Murska Sobota) je na podlagi razpisne dokumentacije in kriterijev ovrednotila prispevke ter med osnovnošolskimi izbrala pet besedil ter med srednješolskimi tri besedila za podelitev priznanj. Po mnenju komisije so se vsi pisci izkazali s svojo ustvarjalnostjo.

In v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih je v četrtek, 6. oktobra dopoldne, bila zaključna prireditev tega literarnega natečaja. V uvodu na prireditvi je vse pozdravil župan Občine Tišina Franc Horvat, med katerimi sta v prvi vrsti bila akademik dr. Anton Vratuša – Vran in častna govornica dr. Anica Mikuž Kos. Tako so po bogatem kulturnem programu, ki so ga izvedli učenke in učenci Osnovne šole Tišina oziroma pevski zbor »Mavrica« te devetletke pod vodstvom Alenke Brulc Šiplič ter dijakinje in dijaki Ekonomske šole Murska Sobota (povezovalka programa Valentina Ščap, pevki Nina Brasseur in Nuša Serec ter violinistka Naja Sever Tručl), nagrajenci literarnega natečaja pa brali svoja dela, vsi prisluhnili nagovoru častne gostje in slovesne govornice dr. Anice Mikuž Kos, predsednice Slovenske filantropije.

Po nagovoru Irene Kumer z Zavoda RS za šolstvo, Organizacijska enota Murska Sobota, je sledila podelitev priznanj najboljšim za sodelovanje v literarnem natečaju:  učenki Anji Ivančič z OŠ Mala Nedelja z mentorjem Robertom Langom, učenki Saši Škerban z OŠ Sveti Jurij v Občini Rogašovci z mentorjem Ninom Gumilarjem, učenki Ivi Špilak z OŠ I Murska Sobota z mentorico Mileno Mohorko, učenki Evi Pešti z OŠ Radenci z mentorico Zdenko Šiplič, učenki Nuši Šantl z OŠ Prežihovega Voranca Bistrica z mentorico Katjo Kustec, dijakinja Nini Grah s Srednje zdravstvene šole Murska Sobota z mentorico Judito Kalamar, dijakinji Nini Fujs z Ekonomske šole Murska Sobota z mentorico Majo Krajnc in dijakinji Manji Šernek s Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci z mentorico Zdenko Jelenovec.

Predstavnik Občine Žirovnica Matjaž Koman, sicer direktor Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica, je ob predsedniku UŠF Ernestu Ebenšpangerju  za zaključek tokratne prireditve ob Tednu otroka 2016 posadil v Vrtu spominov in tovarištva novo vrbo iz Vrbe (japonska pisanolistna vrba – Salix integra »Hakuro-nishiki«), rojstne vasi pesnika dr. Franceta Prešerna.

Filip Matko Ficko

dsc_7661 dsc_7670 dsc_7678 dsc_7680 dsc_7683 dsc_7687 dsc_7691 dsc_7692 dsc_7695 dsc_7697 dsc_7701 dsc_7705 dsc_7711 dsc_7729 dsc_7732