Premier dr. Cerar z voditelji EU odločno potrdil evropsko perspektivo Zahodnega Balkana, danes razprava o prihodnosti celotne EU

Belgija, Bruselj. Prihod na vrh EU, ki se ga bo udelezil predsednik vlade Miro Cerar. Voditelji drzav in vlad bodo predvidoma razpravljali o gospodarskih temah, migracijah, varnostni in obrambni politiki, odlocali pa bi lahko tudi o novem mandatu za Donalda Tuska na polozaju predsednika Evropskega sveta.

Belgija, Bruselj.
Prihod na vrh EU, ki se ga je udeležil predsednik vlade Miro Cerar. (foto: STA)

Bruselj, 10. Marec 2017 – Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar, ki se mudi v Bruslju, je skupaj o ostalimi voditelji EU na včerajšnjem zasedanju Evropskega sveta potrdil nedvomno podporo evropski perspektivi vse bolj nestabilni regiji Zahodnega Balkana. Ob tem je poudaril, da mora EU potrditev evropske perspektive tudi podkrepiti s konkretnimi dejanji. Voditelji 27 držav članic so sicer za naslednji dve leti in pol za predsednika Evropskega sveta ponovno izvolili Donalda Tuska. Kot je ocenil slovenski premier, je namreč dosedanji predsednik Evropskega sveta že veliko storil za EU, ima pravo vizijo, zlasti pomembno pa je, da ima posluh za države članice, kot je Slovenija. Obenem je izrazil obžalovanje, da Poljska zaradi vnovične izvolitve predsednika Tuska ni podprla sklepov Vrha EU. Predstavniki 27 držav članic brez predstavnice Združenega karljestva bodo danes na neformalnem vrhu nadaljevali razpravo o prihodnosti EU.

Kot je po koncu zasedanja Evropskega sveta opozoril slovenski premier, je zelo pomembno, da je EU po dolgem času na najvišji ravni posvetila posebno pozornost Zahodnemu Balkanu. V regiji prihaja do vse večje nestabilnosti, zato je bila resnejša razprava nujno potrebna, je dejal, a slediti morajo konkretna dejanja EU. »Treba je imeti reden stik, komunikacijo s temi državami, jim znati prisluhniti in, kjer je mogoče, pomagati in z njimi sodelovati,« se je v skladu z že dolgoletnim in znanim slovenskim stališčem zavzel premier dr. Cerar.

Tako so v luči notranjih in zunanjih izzivov, s katerimi se sooča regija, evropski voditelji izpostavili pomen nadaljnjih reform, dobrih sosedskih odnosov in pobud vključujočega regionalnega sodelovanja, usmerjenih k EU. Spomniti velja, da je šlo za prvo resnejšo razpravo o Zahodnem Balkanu na vrhu Unije po letu 2006.

Voditelji EU so sicer, kot je običajno za prvo spomladansko srečanje na vrhu Unije, ocenili razmere v evropskem gospodarstvu. Slednje postopoma okreva, po dolgem času namreč v vseh dražavah članicah beležimo gospodarsko rast, stopnja brezposelnosti pada. Vendar nas tovrstni pozitivni trendi ne smejo uspavati, je opozoril slovenski premier, in se skupaj z ostalimi voditelji zavzel za nadaljnjo krepitev teh pozitivinih gospodarskih trendov.

Voditelji EU sicer zaradi nasprotovanja Poljske na koncu zasedanja niso sprejeli sklepov vrha, saj je za to potrebno soglasje. Tako so sprejeli sklepe predsednika Evropskega sveta ob podpori 27 članic. Poljska namreč ni podprla sklepov in s tem izrazila nasprotovanje podaljšanju mandata predsednika Tuska zaraadi, kot so prepričani, njegove pristranskosti.

Danes se v Bruslju nadaljuje razprava v okviru neformalnega srečanja 27 voditeljev brez britanske premierke Therese May o prihodnosti EU. Razprava bo osredotočena na oblikovanje ključnega sporočila EU ob praznovanju 60. obletnice pogodb, ki označujejo začetek EU, 25. marca v Rimu.