ODRŽANA „PREVENTIJADA “ 2017. U NOVOM SADU

1-detalj-sa-zanimljive-manifestacije

 Detalj sa zanimljive manifestacije.

Danas (29. septembra) je, u okviru obeležavanja svetskog dana Srca koje se ove godine održava pod sloganom ” Podelimo snagu”, u Novom Sadu na prostoru kraj Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata održana je manifestacija “Preventijada 2017” .

2-prof-dr-veselin-dickov-upucuje-pozdrav-ucesnicima-preventijade

 Prof. dr Veselin Dickov upućuje pozdrav učesnicima Preventijade.

-Preventijada je svojevrsni sajam prevencije koji ima za cilj da okupi predstavnike državnog, civilnog i privatnog sektora koji se bave prevencijom na bilo koji način, rekao nam je prof. dr Veselin Dickov, direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad koji je u partnerstvu sa udruženjem “Prevent” organizovao ovu drugu manifestaciju.

3-edukacija-najmladih-u-kabinetima-zavoda

Edukacija najmlađih u kabinetima Zavoda.

Na Svetski dan srca i ove godine okupilo se oko 30 organizacija, institucija i firmi koje se bave prevencijom. Svetski dan srca naglašava značaj zdravih stilova života, kao i značaj prevencije i kontrole faktora rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova u svim populacionim grupama. To je svetski događaj koji poziva pojedince, porodice, zajednice, organizacije i vlade širom sveta da preuzmu kontrolu nad zdravljem svog srca i zdravljem srca drugih.

 

 

4-ucenici-srednje-skole-za-vreme-manifestacije

 Učenici srednje škole za vreme manifestacije.

5-edukacija-u-okviru-svetskog-dana-srca

Edukacija u okviru svetskog Dana srca.

Ovaj dan ima moć da ujedini ljude različitih zemalja i da inspiriše i podstakne internacionalnu akciju za život zdravog srca širom sveta. Manifestacija je osmišljena kao događaj gde će učesnici imati priliku da posetioce upoznaju sa raznim aspektima prevencije kardiovaskularnih bolesti -, istakao je prof. dr Dickov.

Posetioci ovog zanimljivog dešavanja (učenici osnovnih i srednjih škola, kao i studenti) imali su prilku da saznaju i nauče kako da očuvaju i brinu o zdravlju svog srca.      Organizatori su akcenat stavili:  Preventivne preglede, pravilnu ishranu,  na važnost fizičke aktivnosti,  štetnost duvanskog dima i alkohola i na stres i emocionalna otpornost.

Tekst: Radomir Čubranović

                                               Fotografije: Aleksandra Čubranović