EU NAGRADE PROJEKTU „VEKOVI BAČA“ NA PONOS SRBIJE

1-franjevacki-samostan-u-bacu

Franjevački samostan u Baču.

Novi Sad, 28. juni – Prestižne nagrade Evropske unije „za kulturno nasleđe/Nagrade Evropa Nostra 2018“ i priznanja „Grand pri“ uručene su vojvođanskom projektu „Vekovi Bača“. Ova visoka priznanja za projekat koji je realizovan na prostoru opštine Bač zasluženo su pripala Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture koji je ovaj projekat osmislio i realizovao (koordinator: dr  Slavica Vujović) u saradnji sa Fondom za očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa „Vekovi Bača“ iz Bača,  Tehnološkim fakultetom iz Novog Sada i Muzejom Vojvodine iz Novog Sada. Priznanja su, inače, uručena protekle nedelje u Berlinu.

2-ulaz-u-franjevacki-samostan

Ulaz u franjevački samostan.

-Mislim da je ovo najprestižnija nagrada Evropske unije, posebno u godini koja je proglašena godinom kulturnog nasleđa i na ponos svih nas, na ponos čitave Vojvodine i ne samo Vojvodine nego i čitave Srbije-, rekla je Dragana Milošević, Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama na konferenciji za novinare koja je održana u ambijentu poznate Tvrđave u Baču.

3-press-konferencija-je-odrzana-u-ambijentu-trvrdave-u-bacu-2

PRESS konferencija je održana u ambijentu Tvrđave u Baču

-Činjenica da su priznanja dobijena u godini koja je proglašena godinom kulturnog nasleđa, dodatni je razlog za čestitke i zahvalnost Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i njegovim partnerima-, istakla je Dragana Milošević. Prema njenim rečima, ključ ovog izuzetnog međunarodnog uspeha je u interdisciplinarnom pristupu, uz saradnju više institucija i eminentnih stručnjaka.

4-uvodnicari-dr-slavica-vujovic-borislav-andelic-dragana-milosevic-i-zoran-vapa-s-leva

Uvodničari dr Slavica Vujović, Borislav Anđelić, Dragana Milošević i Zoran Vapa s leva

– Upravo to je  ovoga puta urađeno, a ovu priliku koristim da posebno istaknem da u daljim aktivnostima na rehabilitaciji Franjevačkog samostana u Baču, rehabilitaciji ostataka turskog kupatila-hamama u njemu i drugim poslovima, naša podrška neće izostati-. Dragana Milošević je dodala da nagrada pokazuje da je Pokrajina na dobrom putu razvoja kulture i kulturnog nasleđa koja će doprineti i razvoju turizma u opštini Bač.

5-dr-slavica-vujovic-koordinator-projekta-vekovi-baca

-Dr Slavica Vujović koordinator Projekta VEKOVI BAČA.

Direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa je podsetio da su priznanja dobijena za projekat “Vekovi Bača” kruna rada koji traje od 2006. godine.

6-nasa-fotoreporterka-aleksandra-sa-dr-slavicom-vujovic

Naša fotoreporterka Aleksandra sa dr Slavicom Vujović.

-Nastavićemo da radimo istim tempom, a prema našim planovima projekat „Vekovi Bača“ bi do 2020. godine trebalo da se nađe na preliminarnoj listi zaštite UNESKO-a, čemu će sigurno doprineti i najnovija priznanja koja je dobio-, ocenio je direktor Vapa.

Predsednik Opštine Bač Borislav Anđelić je izrazio zadovoljstvo što je projekat „Vekovi Bača“ ovim međunarodnim nagradama dao novi impuls razvoju turizma u opštini.

7-dragana-milosevic-za-vreme-obilaska-franjevackog-samostana

Dragana Milošević za vreme obilaska franjevačkog samostana.

Koordinatorka projekta dr Slavica Vujović naglasila je da je put do ovih nagrade bio dug i naporan, ali da je na ovaj način nagrađen novi pristup u očuvanju kulturnog nasleđa.

8-direktor-pokrajinskog-zavoda-za-zastitu-spomenika-kulture-zoran-vapa-sa-nasim-urednikom-cubranovicem

Direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa sa našim urednikom Čubranovićem.

Nagrada EU za kulturno nasleđe najuglednija evropska nagrada u oblasti kulturnog nasleđa. Za „Nagradu EU za kulturno nasleđe/Nagrada Evropa Nostra“ je konkurisalo 160 projekata iz cele Evrope. Projekat „Vekovi Bača“ je jedan od  29 kojima je vredna nagrada dodeljena. Među tih 29 projekata, stručna komisija najuglednije evropske mreže za zaštitu kulturnog nasleđa „Evropa Nostra“ je, zbog evidentnog kvaliteta, izdvojila sedam i nagradila ih i „Grand pri-jem“. Među tih 7 se našao i projekat „Vekovi Bača“, jedan od svega tri  u kategoriji konzervacije kojima je pripalo to priznanje.

Novinari su imali priliku da po završetku press konferencije, obiđu Franjevači samostan u Baču, kao i manastir Bođani u Bođanima.

 

Radomir Čubranović

                                                      Fotografije: Aleksandra Ćubranović