U SOLUNU KOMEMORATIVNI SKUP POVODOM 100 GODINA OD PROBOJA SOLUNSKOG FRONTA

FOTO: ZDRAVKO MAJSTOROVIĆ (ŠTAJERSKE NOVICE)

Solun: 29.09.2018.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Centralni komemorativni skup povodom velikog jubileja 100 godina od proboja Solunskog fronta počeo je danas u Solunu, na srpskom vojničkom groblju Zejtinlik, u prisustvu više od hiljadu građana i zvaničnika iz Srbije, Francuske i Velike Britanije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Obeležavanju 100-godišnjice jednog od najslavnijih trenutaka srpske istorije, koji se u svetu pamti kao simbol velike hrabrosti i požrtvovanosti srpskog naroda, prisustvuju izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković, ministar odbrane Aleksandar Vulin i predstavnica Vlade Francuske Ženevijev Darijesek, koja je državni sekretar ministarstva odbrane.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skupu prisustvuje i ambasador Dušan Spasojević i konzul Siniša Pavić.
Građane koji su rano jutros počeli da pristižu iz Grčke i iz svih delova Srbije, kao i iz Republike Srpske, na kapiji je dočekivao čuvar Đorđe Mihailović (91).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Proboj Solunskog fronta počeo u zoru 14. septembra 1918. godine, i rezultat te operacije bili su kapitulacija Bugarske, Austro-Ugarske i Nemačke, oslobođenje Srbije, prelazak srpske vojske u prekodrinske krajeve i stvaranje Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, zajedničke države južnih Slovena, koja je proglašena u Beogradu 1. decembra 1918.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA