ČLANOVI PKUD SVETI NIKOLA ŠIRE SRPSKU KULTURU PO SVETU

U MARIBORU ODRŽAN 4. FESTIVAL FOKLORNIH GRUPA IZ ŠTAJERSKIH REGIJA

im4_2235

ČLANOVI PKUD SVETI NIKOLA ŠIRE SRPSKU KULTURU PO SVETU

Maribor, 21. oktobar – Veliki broj Srba koji žive u raznim državama na svih šest kontinenata pokušava na sve načine, da svojim sugrađanima pokažu kulturu srpskog naroda.

im4_2215

Želja im je da se od zaborava sačuva srpska kultura, tradicija, običaji, pesma i igra. Tako je bilo i u slovenačkom gradu Mariboru gde je u subotu 20. oktobra PKUD Sveti Nikola iz Maribora organizovalo festival folklornih grupa pod imenom: »Hajd povedi veselo«. Na to druženje srpskih društava, koje se svake godine održava u ovom gradu na Dravi stižu folklorne grupe iz austrijske i slovenačke Štajerske.

im4_1877

Zamišljen je kao jednodnevni folklorni susret grupa iz Slovenije i austrijske Štajerske. To je bio pravi revijalni nastup domaćih i stranih folklornih grupa učesnica festivala.

im4_1895

Sa svojim folklornim grupama učestvovala su društva: KUD Sveti Sava iz Graca, prestonice austrijske Štajerske, KUD Zasavje iz slovenačkog Trbovlja, društvo Srpske pravoslavne zajednice iz slovenačke Koruške i domaćini Prosvetno kulturnog umetničkog društva Sveti Nikola iz Maribora.

im4_2169

Na ovom festivalu organizatori su predstavili deo srpske kulture.

im4_1902

Ova manifestacija je jedna od značajnih kulturnih manifestacija u slovenačkoj Štajerskoj sa kojom organizatori žele da zadrže živim istoriju, tradiciju i folklor Srbije. Pozornost posvećuju muzici, plesu, kostimima i običaja iz raznih krajeva u kojima žive Srbi i na taj način sačuvati stare običaje od zaborava.

im4_1916

Promociji srpske kulture i folklora prisustvovali su i predstavnici crkvenog odbora Srpske pravoslavne crkve iz Maribora, na čelu sa parohom Savom Kosojevićem i predstavnici drugih kulturnih društava iz Slovenije i Austrije.

im4_1933

Veliki uspeh organizatora je taj, da su na festival pozvali i veliki broj najmlađih članova srpskih društava koji će srpsku kulturu i tradiciju prenositi po svim krajevima u kojima žive Srbi.

im4_2022

Da je ovaj Festival veoma uspešan dokaz je i taj, da ga svake godine sufinansira »Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti«.

im4_2025

Na kraju su organizatori podelili zahvalnice svim učesnicima festivala.

Tekst i foto: Rade BAKRAČEVIĆ