SRBIJA JE CENTAR SVETSKIH TEMPLARA

Ekskluzivno iz Beograda za Štajerske novice

 

U Beogradu se u okviru proslave devet vekova Međunarodnog reda templara održava zasednje  OSMTH i Vitezova templara Srbije

33b-srpski-templari-i-ruska-braca-levo

Srpski Templari i ruska braća, levo.

SRBIJA JE CENTAR SVETSKIH TEMPLARA

Preko Vitezova templara i svojim aktivnostima u OSMTH naša zemlja je povratila ugled svoje države i našeg naroda u svetu i uključila se kao ravnopravan partner u svetska zbivanja – rekli su nam srpski templari

 

Marko Lopušina

 

– Drago nam je da smo se sastali u Beogradu nakon više od 15. godina. Srbija je zemlja sa jakom hrišćanskom i viteškom tradicijom na čijoj teritoriji su se susretale mnoge kulture i nacije. Prva je pravoslavna zemlja koja je osnovala svoj Templarski red i proširila ga na Bugarsku, Grčku i Rusiju. Sada nam je ukazana čast da zajedno budemo domaćini svih čuvara hrišćanstva u svetu.

 

marko-svetski-covek

Srpski Templari i ruska braća, levo.

Ovo je izjavio Patrik Rea, veliki majstor Međunarodnog reda templara OSMTH, koji je sa još 500 vitezova i dama templara iz dvadeset države sveta i Srbije, otvorio svečano zasednje Velikog magistralnog veća u Beogradu. Za pet dana koliko je trajalo ovo zasednja Srbija je bila centar svih templara sveta.

  • Na dnevnom redu su bila pitanja funkcionisanja OSMTH u modernom svetu, naše borbe za očuvanje hrišćanstva i viteštva, zalaganje za ekumenizam i mir, izbor novog rukovodstva i usvajanje dekleracija i rezolucija o najvećim svetskim problemima, kao što su siromaštvo, glad, pijaća voda, terorizam, ugrožavanje hrišćanskog sveta – izjavio je specijalno za „ Štajerske novosti“ veliki prior i domaćin Dragutin Zagorac, starešina Vitezova templara Srbije.

Međunarodni templarski red sa orginalnim nazivom Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani je formiran 1805. godine u Francuskoj na korenima drevnih templara. OSMTH ima oko 7000 članova templara širom sveta i sastoji se od nacionalnih organizacija, koje se nazivaju Veliki Priorati.

Odlukom najvišeg templarskog tela Velikog Magistralnog Veća OSMTH, Vitezovi templari Srbije su proglašeni Velikim Prioratom u martu 2003. godine. I priznati su kao ravnopravni član pod zaštitom ove medunarodne templarske organizacije.

  • Organizacija Vitezova templara Srbije formirana je sa prevashodnim ciljem baštinjenja vekovne kulture viteštva u svakodnevnim odnosima među ljudima, koja ima duboke korene i u tradiciji na teritoriji Srbije. Mi smo potpuno autonomni u svom delovanju i imamo svoje delegate u najvišim organima OSMTH, zatim u UN, Unesko, Unicefu, NATO i drugim međunarodnim organizacijama – ističe Veliki prior Srbije.

Početkom 21. veka, uz pomoć austrijskih templara u Srbiji je stvoren priorat. Njegovi osnivači i starešine bili su Dragan Malešević, slikar, Dragoslav Petrović, advokat, Dejan Mileković, novinar, Milan Lajhner i Dragutin Zagorac, poslovni ljudi i drugi. Danas Veliki Priorat Srbija broji blizu 200 članova. Ima svoje komanderije i članove i u Crnoj Gori, na Kipru i u Republici Srpskoj. Priprema se formiranje komanderija templara na Kosmetu.

Proslava devet vekova od nastanka templara započela je u aprilu u Atini, gde je održana prva sednica Velikog Magistralnog Veća OSMTH. Ta sednica se, međutim, pretvorila u veliko predstavljanje i promocija Srbije u međunarodnoj templarskoj zajednici. Za pet dana zasedanja u Atini stalno se govorilo o Velikom Prioratu Srbije i našoj zemlji.

  • Nikada se to ranije nije događalo u OSMTH, a bili smo na sednicama Veća i u Kanadi, Švedskoj, Nemačkoj, Portugalu, Americi, Bugarskoj i Grčkoj – kažu srpski vitezovi.

U Atini je Srbima odata počast i ceremonijalno, jer su naš Veliki Priorat i naša delagacija bili posebno predstavljeni kao najvažniji Red na istoku Starog kontinenta:

  • Srbija je majka Velikom Prioratu Grčke – naglasio je predsedavajući Veća prilikom najave naše delegacije – Srpski priorat je dao svoj ogorman doprinos borbi protiv međunarodnog terorizma, protiv ugrožavanja hrišćanstva, protiv gladi i sriomaštva, borbi za mir i blagostanje.

Naglašeno je da je OSMTH prihvatio Deklaraciju o zaštiti hrišćanske baštine na Kosmetu, koju je podneo Veliki Priorat Srbije, a Međunarodni red templara je prosledio u UN i Unesko.

Oktobarska proslava 900 godina od osnivanja Reda vitezova Jerusalimskog hrama u Beogradu imala je prevashodno radni karakter. To je zapravo bila Godišnja konferencija OSMHT, na kojoj je izabran novi Veliki majstor OSMTH. To je gospodin Dejvid Eplbi iz SAD, koji je eksluzivno za “Štajerske novosti”izjavio:

  • Jako mi je drago što sam u Beogradu. Imam ličnu povezanost sa Srbijom. Moji baka i deka su živeli u Beogradu pre tačno sto godina. Radili su kao diplomate SAD u Beogradu. Od malena sam slušao sjajne priče o Srbima i onome što ste vi radili u Prvom svetskom ratu. Inače, Veliki prior Srbije mi je rekao da su se moj i njegov deda najverovatnije poznavali. I to nas vezuje da uspešno sarađujemo!

Istovremeno potvrđeno je imenovanje Džorža Meklejna iz Škotske za Velikog komandera OSMTH, koji nam je rekao:

  • Tokom našeg zasedanja upoznao sam se sa Srbijom. To je neverovatno lepa i bogata zemlja. Srbija je prepuna kulturnih i hrišćanskih blaga koje vi nesebično dajete celom svetu i svojoj braći hrišćanima i onima koji tu nisu. Drago mi je da sam u Beogradu prvi put.

Domaćini, srpski templari su ugostili svetske templare, pokazali im Srbiju i Beograd, i sa njima zajedno obavljali svoje rituale u hramovima Srpske pravoslavne crkve.

Vrhovni Red vitezova Jerusalimskog hrama je u Beogradu predstavio svoju monografiju „Devet vekova templara“, u kojoj je biti objavljeno 33 stučna rada o OSMTH. Jedan deo teksta posvećen je i Vitezovima templarima Srbije , čime će naš Veliki Priorat još jednom biti uzdignut na najviši templarski i svetski nivo.

–  Ovako velikim poverenjem Velikog Magistralnog Veća prema nama Vitezovima templarima Srbije i počašću kojom smo podareni da budemo domaćini najuzvišenijim templarima sveta, naša misija zaštite hriščanstva i predstavljanja otadžbine Srbije u svetu je potpuno ostvarena.  Srbija je preko Vitezova templara Srbije i svojim aktivnostima u OSMTH povratila ugled svoje države i našeg naroda u svetu i uključila se kao ravnopravan partner u svetska zbivanja – rečeno nam je u sedištu Vitezova templara Srbije.

 

Antrfile

 

PODRŠKA DRŽAVE I KRUNE

Zasedanje Velikog magistralnog veća OSMTH u Beogradu podržali su i pratili visoki predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i predstavnici Kraljsvskog dvora porodice Karađoirđević.

 

Antrfile

POHVALA ZA ORGANIZACIJU

  • Želim da pohvalim Veliki Priorat Srbije na sjajnoj organizaciji. Pohvaljujem i velikog priora gospodina Zagorca za njegov doprinos kao šefu našeg templarskog predstavništva pri UN u Ženevi – rekao nam je Džon Didžilio, veliki sekretar OSMTH.