42. FRUŠKOGORSKI MARATON 4. I 5. MAJA

Tradicionalni 42. Fruškogorski maraton, održaće se u subotu i nedelju, 4. i 5. maja, a start
trke zakazan je 4. maja u 9 časova kao uvek: na Popovici, ispred planinarskog doma “Železničar”, rečeno je na današnjoj (sreda, 24.april) Press konferenciji za novinare.
1-start-fruskoogorskog-maratona

Start Fruškoogorskog maratona.
Predsednik Skupštine Grada Novog i ujedno predsednik Organizacionog odbora 42. Fruškogorskog maratona Zdravko Jelušić, istakao je da je Maraton ne samo sportski, već i kulturni događaj i dodao:
– Očekujemo oko 15 hiljada učesnika i neki od njih prvi put dolaze na Frušku goru te
su u prilici da se upoznaju sa kulturnim nasleđem pre svega srpskog naroda i onoga što je na ovoj planini ostavljeno kao kamen međaš kroz istoriju. Ovo je prilika da se učesnici upoznaju sa fruškogroskim manastirima, kao i sa svim lepotama Fruške gore – Jelušić je rekao da se Novi Sad ponosi ovom tradicionalnom manifestacijom, a da entuzijazam ljudi
koji su pre više od 40 godina pokrenuli Fruškogorski maraton pokazuje da su bili u pravu.
Na Fruškogorskom maratonu tradicionalno učestvuju zaljubljenici u prirodu iz mnogih zemalja u regionu i iz svih delova Srbije. Grad Novi Sad je donirao milion dinara, a tu je i pomoć svih gradskih javnih preduzeća koja učestvuju u organizaciji Fruškogorskog maratona.
2-konstantin-pluzarevic-zdravko-jelusicdr-nenad-sudarov-i-mr-milan-jaric-s-leva
onstantin Plužarević ,Zdravko Jelušić,dr Nenad Sudarov i mr Milan Jarić (s leva).
Direktor Fruškogorskog maratona dr Nenad Sudarov je podsetio da se svake godine čine napori na popularizaciji ove manifestacije, zdravog života i privlačenje ka Fruškoj gori, kao i značaj rekreacije i fizičke aktivnosti. Kao svake godine, Maraton karakterišu dva segmenta na ukupno 19 staza: sportsko-takmičarski deo koji obuhvata pet takmičarskih staza sertifikovane kod Svetske federacije u planinskom trčanju i ostalih 14 staza rekreativnog karaktera.
Inače, autobusi Gradskog saobraćajnog preduzeća saobraćaće po pojačanom redu vožnju radi prevoza učesnika Maratona kojima će se, kao svake godine, naplaćivati karte za prevoz.
3-staze-maratona

Staze Maratona.
U ime Nacionalnog parka “Fruška gora” govorio je tehnički direktor Konstantin Plužarević koji je rekao da je Nacionalni park pripremio sve za održavanje Fruškogorskog maratona. Plužarević je ujedno zamolio učesnike Maratona da lični otpad, a posebno plastičnu ambalažu nose sa sobom, da ga ne ostavljaju na stazama, kako bi sačuvali Frušku goru.
Direktor JP Sportskog centra “Vojvodina” mr Milan Jarić je rekao da mu je zadovoljstvo što ovo javno preduzeće učestvuje u organizaciji manifestacije.
4-nasa-ekipa-aleksandra-i-radomir-cubranovic-na-jednom-od-prethodnih-maratona
Naša ekipa Aleksandra i Radomir Čubranović na jednom od prethodnih maratona..
Kao i svake godine, sve dodatne informacije o ovom tradicionalnom sporstk-rekreativnom događaju mogu se dobiti na sajtu www.fruskogorski-maraton.com

Tekst Radomir Čubranović
Fotografije: Aleksandra Čubranović