SRPSKA MAFIJA I DIJASPORA

PIŠE: Dr Marko lopušina

Malta je postala novo utočište srpskih kriminalaca. Bave se ubistvima, trgovinom narkoticima i ucenama. Na Malti živi i radi oko 3000 naših ljudi. Najviše je lekara i medicinskog osoblja.
Gde je brojna srpska kolonija u rasejanju, tu je i srpska mafija. Gastrabajteri su u prvo vreme bili na meti srpskim kriminalcima, koje su pljačkal i reketirali, a potom su postajali jataci mafijaša. Tako je bilo u Frankfurtu početkom osamdesetih, u Stoholmu početkom devedesetih, u Sidneju i Beču početkom novog milenijuma, i danas na Malti.
Britanska Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala (NCA) u svojoj proceni organizovanog kriminala na Ostrvu za 2016. godinu zaključila je da su „Srbi glavni transporteri kokaina morem, koji iz Južna Amerike i SAD ulazi u Veliku Britaniju“.
– Srpska mafija tesno sarađuje sa albanskim i turskim kartelima, za koju vrši transport kokaina u London. Reč je o srpskoj grupi kriminalaca, maloj po brojnosti, ali vrlo uticajnoj u britanskom podzemlju – kaže se u izveštaju britanske Agencije NCA.
I u Nemačkoj je registrovano značajno prisustvo srpskih delinkvenata, čiji broj poslednjih godina raste. Prema policjskoj statistici lane je u Nemačkoj registrovano 7.684 građana Srbije koji su osumnjičeni sa počinjena krivična dela.
Srpska mafija je danas prisutna u deset zemalja sveta. Bave se uglavnom ilegalnom trgovinom drogama, pljačkama, ucenama i prostitucijom. To rade u saradnji sa crnogorskom, albanskom, vijetnamskom, kolumbijskom i američkom mafijom. Samo u Nemačkoj ima 20.000 kriminalaca srpskog porekla, koliko je registrovano u policiji.
Poslednjih godina mafijaši se bave i naručenim ubistvima, pa su postali poznati kao plaćene ubice. Nažalost, i mnogi Srbi poslednjih godina ginu i umiru u inostranstvu. Najviše ih je ubijeno tamo gde ima najviše naših iseljenika, u Austriji, nemačkoj i SAD, ali i na malenom ostrvu Malta. Srbi su u svetskom podzemlju sve jači i sve opasniji.