TREĆA MEĐUNARODNA LIKOVNA I LITERARNA KOLONIJA LENDAVA 2020.

FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ

Lendava – 26. septembar – u organizaciji Kulturno-turističkog društva Novi Sad –  Lendava, u subotu 26.09 žitelji Lendave ali i cele Slovenije imali su priliku da uživaju u divnom druženju na trećoj medjunarodnoj likovnoj koloniji “Most prijateljstva”.

Samom dogadjaju prisustvovalo je više desetina posetilaca koji su imali prilike da uživaju u remek delima 18. prisutnih slikara. Na izložbi je učestvovalo 18. slikara iz Austrije, Hrvatske i Slovenije.

Otvaranje ove manifestavije obeležilo je prisustvo Minke Jerebič, Državnog sekretara ministarstva za kulturu u Vladi R. Slovenije i Vladimira Kokanovića, VD Predsednika Saveza Srba Slovenije.

U izjavi za Tv Sloveniju, Vladimir Kokanović naglasio je da ova manifestacija, kako upravo i sam njen naziv govori predstavlja divno svedočanstvo prijateljstva srpskog i slovenačkog naroda. Kokanović je rekao da Savez Srba Slovenije podržava sve manifestacije koje promovišu ovo višegodišnje prijateljstvo.

U nastavku, Vladimir Kokanović je naglasio da projekat uvodjenja srpskog jezika kao dopunske nastave u škole širom Slovenije, čiji je Savez Srba Slovenije inicijator ulazi u svoju završnu fazu. “Veliko nam je zadovostvo zbog velikog interesovanja za ovaj projekat. Svakako da u okolnostima koje su nas zadesile nije bilo lako izdržati i pripremiti ovaj projekat međutim najveću zaslugu za dobru pripremu ovog projekta ima sveštvenstvo Srpske Pravoslavne Crkve koji su svojom veličanstvenom energijom dali nemerljiv doprinos u planiranju ali i kompletnoj pripremi za razvoj ovog projekta. Savez Srba Slovenije odaje veliku zahvalnost ali i veliko priznanje Mitropoliji Zagrebačko – Ljubljanskoj SPC zbog nesebične pomoći u razradi ovog projekta.” 

Kokanović je napomenuo da Savez Srba Slovenije ima odličnu saradnju sa svojom maticom, R. Srbijom. 

Nakon otvaranja, manifestaciji se pridružio i Župan Lendave Janez Magyar koji je ovo druženje nesebično podržao i najavio održavanje joś događaja koji će imati za cilj jos bliže povezivanje naša dva naroda.