SLOVESNOST OB 5. OBLETNICI LIONS KLUBA GORNJA RADGONA

Lions klub Gornja Radgona ob obeležitvi pete obletnice izjemno aktivnega delovanja pripravlja veliko svečanost, na kateri bodo na tihi dražbi zbirali sredstva za nakup bivalnika Levji brlog, za pomoč žrtvam vojne v Ukrajini, del sredstev pa bo namenjenih tudi na dražbi sodelujočim umetnikom iz upravne enote Gornja Radgona. Premierno bo predstavljena skladba Lionizem v izvedbi raperja Leopolda I in podpisan bo sporazum o partnerskem sodelovanju med pomurskimi klubi in klubom iz avstrijske Radgone.

Izjava mag. Norme Bale, predsednica kluba v lionističnem letu 2021/2022:

»Peto obletnico obstoja in izjemno aktivnega delovanja Lions kluba Gornja Radgona obeležujemo tako, kot članstvo v klubu tudi živimo: z dobrodelnostjo. Klub je v sezoni 2021/2022 pričel z obširno akcijo zbiranja sredstev za nakup in opremo bivalnika. Poimenovali smo ga Levji brlog in bo namenjen ljudem, ki se bodo iz različnih razlogov znašli v bivanjski stiski. Del sredstev smo že pridobili s prispevki posameznikov in podjetij, levji delež skušamo zbrati na dobrodelni dražbi umetniških del, ki so jih prispevali umetnice in umetniki iz upravne enote Gornja Radgona. V zadnjih dveh letih, ki sta bili prepredeni s pandemijo covida-19, so velik udarec ustvarjanju in predstavljanju umetnin v javnosti, utrpeli tudi umetnice in umetniki. Zato je izkupiček dražbe v večji meri namenjen bivalniku Levji brlog, del kupnine umetnine pa se bo stekel k posameznim umetnicam in umetnikom. Del sredstev bomo namenili tudi žrtvam vojne, ki divja in pustoši po Ukrajini. Posebna gostja na dražbi je ukrajinska umetnica Kateryna Pokhodenko iz Harkova oz. Kijeva, ki jo je vojna pregnala iz Ukrajine in je zatočišče našla v naši neposredni bližini. Tudi sodelovanje z raperjem Leopoldom I predstavlja odmik od ustaljenega načina populariziranja dobrodelnosti. Lions klub je največja dobrodelna, prostovoljna in neprofitna organizacija na svetu in vanjo smo vključeni zelo različni ljudje. Prihajamo iz različnih socialnih in finančnih okolij, vsem pa nam je skupno, da v Lions klub prinašamo svojo energijo, storitve, znanje, čas in predanost. Zato si želimo, da se nam pridruži čim več ljudi, ki cenijo lepoto sveta, razumejo pa tudi njegovo bolečino. Tudi podpis sporazuma o sodelovanju in prijateljstvu s klubom iz avstrijske Radgone odpira nova polja sodelovanja in pljuska čez mejno reko Muro. Podpis tudi izkazuje lepo povezanost pomurskih Lions klubov pri skupnih akcijah. Hvaležni smo vsem donatorjem, ki pomagajo uresničevati poslanstvo kluba in so se odzvali tudi povabilu k izvedbi slovesnosti.«

Lions klub Gornja Radgona je leta 2017 ustanovilo 30 članic in članov. Klub zajema področje delovanja v upravni enoti Gornja Radgona, h kateri spadajo štiri občine: Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sv. Jurij ob Ščavnici. Klub, v katerega je danes včlanjenih 28 članov obeh spolov, spada v distrikt 129, 3. cona, 2. regija, in v letošnjem letu obeležuje peto obletnico obstoja in izjemno aktivnega delovanja.

Lionistično leto 2021/2022 predstavlja podoben izziv kot leto poprej, saj so zaradi prisotnosti virusne okužbe s Covid-19 uvedeni posebni pogoji življenja in dela. Dogodki in aktivnosti so prilagojeni trenutnim razmeram, v fokusu kluba pa je nadaljevanje dobrodelnih aktivnosti, izobraževanje članstva, utrjevanje medosebnih vezi in razširitev članstva ter partnerskega povezovanja s klubi v državi in izven nje.  Klub deluje peto leto in je aktiven tako na lokalnem področju kot na nivoju Distrikta 129, Slovenija. Klub zaznamujejo tradicionalni projekti, kot so: Bela palica, Tečem da pomagam, Plakat miru, sodelovanje na novoletnem bazarju z dobrodelno stojnico, spomladanska čistilna akcija, novoletna obdaritev starostnikov v domski oskrbi in druženje z njimi in zbiranje donacij. Klub aktivno sodeluje z lokalnimi in regijskimi socialnimi in izobraževalnimi ustanovami in se odziva na individualne potrebe posameznikov.

Prireditev ob peti obletnici bo zaznamovana z dobrodelno noto in bo razdeljena na tri sklope.

Dobrodelni sklop bo obsegal zbiranje sredstev za nakup in opremo bivalnika za tiste, ki se znajdejo v bivanjski stiski, del sredstev bo namenjen žrtvam vojne v Ukrajini, del izkupička na tihi dražbi pa se bo vrnil k umetnikom, ki sodelujejo na dražbi. Predstavitev sodelujočih umetnic in umetnikov ter njihovih umetnin poteka na facebook strani Lions kluba Gornja Radgona, po zaključku prireditve pa bodo dela na ogled še štirinajst dni v galerijskih prostorih posestva Steyer.

Na tihi dražbi bodo predstavljena dela (slike, fotografije, instalacije, grafike in plastike) šestnajstih ljubiteljskih in akademsko izobraženih umetnic in umetnikov. Sodelujejo: Albina Kragelj, Aleksandra Fekonja, Ivo Borko, Lojze Logar (posthumno), Lucijan Prelog, Matjaž Geder, Mitja Stanek, Kateryna Pokhodenko, Robert Jurak, Saša Bezjak, Špela Šedivy, Štefi P. Borko, Tamara Vogrin Tara,  Tatjana Mijatović in Vinko Prislan. Ustanovna članica Lions kluba Gornja Radgona Valerija Frangež sodeluje z ročno izdelanim unikatnim šalom. Posebna gostja na dražbi je ukrajinska umetnica Kateryna Pokhodenko iz Ukrajine.

Razstavo del bo na prizorišče, na sredo forme vive na posestvu Steyer, postavila organizatorka in umetniška vodja likovnih kolonij, Tatjana Mijatović. Predstavitveno knjižico je oblikoval član Lions kluba Gornja rRadgona, arhitekt Jernej Borko.

Naslednji sklop bo zaznamovan s premierno predstavitvijo rap komada Lionizem, ki poziva k solidarnosti in medsebojni pomoči in je nastal v avtorstvu raperja Leopolda I, Radgončana, ki živi in dela na relaciji Gornja Radgona – Maribor – Dunaj, refren pa bo zapel Vlado Kreslin. Lions klub želi s skladbo prenesti sporočilo o pomenu dobrodelnosti, povezovanja in solidarnosti in doseči tudi populacijo mladih.

Tretji sklop bo obsegal svečani podpis sporazuma o partnerskem sodelovanju in prijateljstvu med pomurskimi conskimi lions klubi iz Gornja Radgone, Murske Sobote, Lendave in Ljutomera ter lions klubom Bad Radkersburg-Mureck, iz avstrijske Radgone. S tem bo sodelovanje med klubi tudi institucionalizirano in sporazum bo določal skupne aktivnosti in prireditve v sosednjih državah.

Izjava Mire Borko Prelog, ustanovne predsednice in koordinatorke distrikta za stike z lions klubi v Avstriji:

»Na zemljevidu dobrodelnosti Pomurja je le na radgonskem delu ostajala bela lisa. Na skupni obletnici LK Murska Sobota, LK Ljutomer in LK Lendava-Lendva sem bolj za šalo kot zares omenila, da bomo drugo leto zraven tudi Radgončani. Izziv, na katerega v LK Murska Sobota niso pozabili, je postal življenjski izziv tudi zame. Podeljena mi je bila čast, da postanem ustanovna predsednica LK Gornja Radgona.

Delujemo v duhu prijateljstva, razumevanja in spodbujanja ljudi k stalni in nesebični pomoči pri napredku družbene skupnosti, dvigu moralne zavesti v poklicnem, javnem in zasebnem življenju. Zavzeto spodbujamo k izvajanju humanitarnega in socialnega delovanja tudi druge. Globalni cilji, kot so skrb za slepe in

slabovidne, okolje, lačne, sladkorne bolnike ter otroke z rakavimi obolenji, so tudi klubski cilji. Znotraj kluba posamezna področja pokrivajo pooblaščenci in naše delovanje je predvsem lokalno. Naše delovanje v preteklih petih letih je bilo usmerjeno v skrb za višjo kakovost življenja otrok iz socialno ogroženih družin, nakup šolskih potrebščin, novoletna obdarovanja, omogočanje počitnic na morju otrokom iz socialno šibkih družin. Za nas je bilo neprecenljivo, ko smo videli nasmeške na obrazih obdarjenih varovancev iz Varstveno-delovnega centra in hvaležnost uporabnic storitev materinskega doma. Socialne stiske in pomoč pri reševanju problemov z zdravstveno tematiko rešujemo individualno. V času izbruha pandemije covid-19 smo poiskali donatorje in vsem šolam v UE Radgona podarili računalnike. Glasbeni šoli Gornja Radgona smo pomagali z donacijo pri nakupu koncertnega klavirja. Lionizem kot način življenja mora navdihovati vso družino, zato ob podpori družinskih članov sodelujemo v akciji GA-PO-RA pri zaščiti reke Mure in njene okolice. V sodelovanju s KLINKO organiziramo tradicionalno prireditev Tečem, da pomagam. V božičnem času sami izdelamo vizitke in z njimi obdarimo več kot 320 oskrbovancev v domovih starejših v Radencih in v Gornji Radgoni. Pripravimo tudi novoletne pakete in z njihovo prodajo zbiramo donacije. Med aktivnostmi, namenjenimi mladim, sodelujejo učenci med 11. in 13. letom, ki jih s Plakatom miru, z Lionsovim likovnim natečajem, spodbujamo k razmišljanju o miru in iskanju idej za svet brez vonj.

Že takoj ob ustanovitvi smo pričeli z mednarodnim sodelovanjem; niso nas ovirali nas jezik, meja ali reka Mura. In tako smo organizirali prvo čezmejno tekaško prireditev. Priljubljena oblika mednarodnega sodelovanja je tudi pobratenje med klubi, ki želijo tesnejše in trdnejše sodelovanje.

Kot ustanovna predsednica se zahvaljujem članicam in članom, ki so skupaj z menoj prehodili naših prvih pet let. Skupaj dajemo, širimo in plemenitimo idejo lionizma, ob podpori družinskih članov, podpornikov in donatorjev.«