BIOTEHNOLOG DUNJA I NJENE – DUNJA, KAJSIJA I KRUŠKA!

Destilerija „DIB“ iz Vrbasa (Srbija) koristi najsavremenija naučna znanja u proizvodnji voćnih rakija

    Za Štajerske novice piše: Akademik Vlastimir  Vujić

                                                       

       BIOTEHNOLOG DUNJA I NJENE – DUNJA, KAJSIJA I KRUŠKA!

Nagradjena rakija Dunja

       Na oktobarskom Festivalu mlade rakije u Ljutovu (kod Subotice), Dunja Bikicki (po redosledu rakija iz naslova) osvojila zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju, dok je na Sajmu turizma u Novom Sadu (17-19. novembar) svoje proizvode predstavila u sklopu Gastrokupa i štand joj je bio jedan od najposećenijih.

Vlasnica Destilerije Bikicki iz Vrbasa (Srbija), Dunja Bikicki (na slici sa autorom ovoga teksta), za rakiju koja nosi njeno ime, u Ljutovu kod Subotice dobila je – Zlatnu medalju za kvalitet!

                      Ulogom koju ima u srpskom društvu,  r a k i j a  je jedan od simbola identiteta Srba! Ona nas prati od malih nogu. PRVE RANE NA KOLENIMA DEZINFIKOVALI SMO RAKIJOM! KASNIJE I ONE NA DUŠI… KORISTIMO JE KAO MELEM, KAO ZNAK RADOSTI I ŽALOSTI, DOBROG RASPOLOŽENJA I UTAPANJA TUGE. UZ RAKIJU SE KAZUJU ZDRAVICE I NAZDRAVLJA U SVIM PRILIKAMA. POZIVAMO NJOME U SVATOVE, PROSIPAMO JE S VRHA ČAŠICE, NA POD, ZA POKOJ DUŠE. ZALIVAMO NJOME DATU REČ. PIJEMO JE I OBIČNIM DANIMA. PO JEDNU S NOGU. „JEDNA JE PREVIŠE, DVE PREMALO“, KAŽE SRPSKI NAROD! JEDNA ZA LEK, DVE ZA DUŠU, TRI ZA ZABORAV… MERKAMO JOJ VENAC, POGAĐAMO „ODOKA“ KOLIKO IMA GRADI…. PIJEMO JE U ČAŠICI, ČOKANČETU, IZ FLAŠE, KAD IDE IZ RUKE U RUKU, BEZ STRAHA OD KORONE I DRUGIH BOLESTI…

Zlatna, srebrna i bronzana medalja sa 14. Festivala rakije

                        Ovo je uvod u priču kako je „voda života“ i „svetska kapljica“ evoluirala u veliki skup različitih znanja i veština koji obuhvataju i uzgoj različitih sorti voća od kojih se ona pravi, kao i vrsti priprema rakije, ali i onoga za čega se sve rakija koristi u životu, ali i priču o devojci koja je u toj oblasti završila najviše obrazovanje i fakultetsko znanje već drugu godinu primenjuje upravo u ovom starom, tradicionalnom srpskom zanatu – PEČENJU RAKIJE!

                         DUNJA BIKICKI (25) iz Vrbasa (Srbija) posle završene gimnazije „Žarko Zrenjanin“, 2015. godine u Novom Sadu upisije Tehnološki fakultet (smer Prehrambena biotehnologija) i 2020. diplomira i stiče znanje Diplomiranog inženjera tehnologije. Godinu dana kasnije završava i master studije i postaje Master inženjer tehnologije. Ubrzo nakon toga na nagovor oca Slobodana odlučuje da u rodnom Vrbasu osnuje porodičnu destileriju „DIB“.

                         „Destilerija Bikicki bavi se proizvodnjom prirodnih, voćnih rakija, i to od dunje, kajsije i kruške. Proizvodni pogon se nalazi na samom kraju Vrbasa, daleko od gradske vreve. Opemljen je sa dva kazana za pečenje (jednim od 160 i drugim od 300 litara), kao i brojnim drugim potrebnim mašinama i aparatima, plastičnim buradima za fermentaciju voćne komine, ali i inoks buradima za sazrevanje i odležavanje gotovog proizvoda, osnosno destilata. Sirovinu, za sada, nabavljamo od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, koju mi dalje prerađujemo. U veliki deo proizvodnje uključena je moja porodica, bez koje ovo ne bi ni postojalo, a ni imalo smisla“ – rekla nam je vlasnica destilerije DIB Dunja Bikicki, podvlačeći da su u ovom trenutku proizvodni kapaciteti oko 1.000 litara godišnje (od sve tri voćne rakije), s tim što dunja zauzima glavno mesto, da je dvotrećinski akcenat fokusiran na proizvodnju a trećinski na traženje tržišta, kao i da je sve veći interes za narudžbinama (a nije tajna da su voćne rakije Bikicki upravo po ovom osnovu završile u inostranstvu kao poklon poslovnih ljudi iz Srbije svojim partnerima u drugim zemljama Evrope).

                        A DA SE BREND KOJI NIČE U SRCU BAČKE VEĆ PREPOZNAJE PO KVALITETU PRIRODNE VOĆNE RAKIJE KOJU VEĆ DRUGU GODINU ZAREDOM PROIZVODI, GOVORE I PRVA VREDNA PRIZNANJA – ZLATNA MEDALJA ZA DUNJU, SREBRO ZA KAJSIJU I BRONZA ZA KRUŠKU NA OKTOBARSKOM FESTIVALU MLADE RAKIJE U LJUTOVU (KOD SUBOTICE), KAO I UČEŠĆE NA OVOGODIŠNJEM  NOVEMBARSKOM SAJMU TURIZMA U NOVOM SADU, GDE JE DESTILERIJA „BIKICKI“ SVOJE PROIZVODE PREDSTAVILA U SKLOPU „GASTROKUPA“ I ŠTAND JOJ JE BIO JEDAN OD NAJPOSEĆENIJIH, A PO DEGUSTACIJI I – NAJMASOVNIJIH.

                           Što se tiče finansijskih stimulacija od Vlade Vojvodine za opemanje malih i srednjih preduzeća, Destilerija „DIB“ iz Vrbasa još nije konkurisala, ali sa narastanjem firme, povećanjem proizvodnih kapaciteta, proširenjem tržišta i obezbeđenjem svoje sirovine u većem obimu – svakako će aplikovati za konkursni novac koji Pokrajinska vlada bude namenila za podršku porodičnim firmama.