Center za proučevanje druge svetovne vojne v Sloveniji namerava pripraviti razstave v Rusiji

Direktor raziskovalnega centra Janez Uychich je povedal, da so v petih letih dela izvedli 16 mednarodnih znanstvenih konferenc, na katerih so sodelovali predstavniki iz 20 držav.

3. december 2022

https://tass-ru.turbopages.org/turbo/avatars/get-turbo/4268008/rth76258ab16800e6dec49660f2954b552f/max_g480_c12_r4x3_pd10

© Dmitry Pakhomov/ TASS

Preberite TASS na 

  MARIBOR /Slovenija/, 3. dec. /TASS/. Mednarodni raziskovalni center druge svetovne vojne (MRC) v Mariboru je praznoval peto obletnico delovanja, med načrti za leto 2023 je tudi izvedba razstave o koncentracijskem taborišču Stalag XVIII-D (Stalag XVIII-D) v Moskvi.

“Naša prva naloga za leto 2023 je poskusiti najti informacije o preostalih 2 tisoč sovjetskih vojakih, ki so umrli na ozemlju Stalag XVIII-D. Zdaj imamo informacije o 3 tisoč ljudeh. Upam, da bo v prvi polovici leta 2023 mogoče organizirati razstavo o koncentracijskem taborišču Stalag XVIII-D v Moskvi v stavbi Državne dume in v Sankt Peterburgu. Prav tako nameravamo prihodnjo jesen organizirati podoben dogodek v Evropskem parlamentu v Bruslju. V naslednjih dveh leta pričakujemo, da nam bo uspelo postati nekakšna osrednja točka za muzeje, ki iščejo informacije o sovjetskih vojnih ujetnikih,” je dopisniku TASS povedal Janez Uychich, direktor raziskovalnega centra.

Po njegovih besedah ​​je MRC v petih letih svojega delovanja uspel izvesti 16 mednarodnih znanstvenih konferenc, na katerih so sodelovali predstavniki iz 20 držav.

V okviru prireditve je na območju nekdanjega koncentracijskega taborišča potekala cerkvena služba v spomin na padle sovjetske vojake, ki jo je vodil duhovnik Srbske pravoslavne cerkve Cirila in Metoda v Mariboru Milan Jovanovič. V imenu Oddelka za zunanje ekonomske in mednarodne odnose mesta Moskve in njegovega vodje Sergeja Čeremina so duhovniku izročili ikono svetega Luke Krimskega, ki se bo odslej nahajala v cerkvi v Mariboru.