POSLANICA PREDSEDNICE REPUBLIKE SLOVENIJE

NATAŠA PIRC MUSAR, PREDSEDNICA REPUBLIKE SLOVENIJE. Foto: Rade Bakračević (arhiv Štajerske novice)

Poslanica predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar 

ob državnem prazniku, dnevu slovenskega športa 

Predsedniška palača, 23. september 2023 

Spoštovane državljanke in državljani, 

spoštovane prebivalke in prebivalci Slovenije, 

drage ljubiteljice in ljubitelji športa. 

Zelo lepo čestitko ob državnem prazniku, dnevu slovenskega športa, smo prejeli že včeraj. Izpisano z zlatimi črkami nam jo je iz Londona poslal naš olimpijski prvak  Benjamin Savšek, ki je že drugič v športni karieri osvojil naslov svetovnega prvaka, za  kar mu še enkrat prisrčno čestitam. 

Uspehi slovenskih športnic in športnikov, kakršen je Benijev, so za skupnost zelo  pomembni. Ne le, da nas povezujejo, združujejo in navdihujejo – predvsem nas učijo.  Kažejo nam, da je pot do kariernih in življenjskih uspehov tlakovana z disciplino,  vrednotami in tudi z nauki neuspehov. Predvsem pa, tekmovalnemu značaju navkljub,  športnice in športniki zelo dobro vedo, da je treba biti človeški in imeti dobro srce. Kako  zelo pomembno si je po tekmi seči v roke, se objeti in si čestitati ter se znati veseliti 

uspeha drugih. 

Prepričana sem, da je vsak, ki je kdaj bil športnica ali športnik, preprosto dober človek. Šport izoblikuje ljudi in naš značaj, med nami spleta prijateljstva, ki trajajo vse življenje. To so vrednote, ki jih državni praznik slovenskega športa izpostavlja – zdravo telo,  bister um, sodelovanje, vključujoča družba, ki pomaga šibkejšim, in posamezniki, ki s  svojim zgledom spodbujajo druge ter tako gradijo skupnost, ki postaja močnejša, bolj  povezana in tankočutnejša. 

Verjamem, da je navdiha za lepo praznovanje veliko. Sama ga vidim tudi v članicah in  članih društva Šola zdravja. Povezuje 5.100 ljudi, ki se vsako jutro srečujejo v 260  skupinah v 95 občinah in se skupaj razgibavajo. S tem ohranjajo življenjsko moč in  medsebojno povezanost. Živijo vrednote športa za vse v vseh obdobjih življenja. 

Spoštovani, današnji praznik nas vabi, da ga praznujemo vsak dan v letu. Želim vam,  da ga tako tudi počastimo, zase in drug za drugega – kot ekipa. 

Moje iskrene čestitke ob državnem prazniku, dnevu slovenskega športa.