V Mariboru svečana trgatev najstarejše trte na svetu 1. oktobra 2023

Foto: Rade Bakračević (arhiv Štajerske novice)

—–Svečana trgatev najstarejše trte
1. oktober – Vrhunec festivala bo 37. Svečana trgatev Stare trte, najstarejše trte na svetu, ki bo v nedeljo 1. oktobra ob 11. uri pred Hišo Stare trte na Lentu. Kulturno-etnografska prireditev se bo odvijala v družbi gospodarja najstarejše trte, mariborskega župana Saše Arsenoviča in trtinega skrbnika Staneta Kocutarja, vinskih kraljic in vitezov ter malečniških bračev. Prvi grozd bo odrezal Edward Clug, slovenski koreograf in umetniški direktor Baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Nastopili bodo še Akademska folklorna skupina Študent in Ana Bezjak z bendom, vrhunec letošnje svečane trgatve pa bo kronanje nove Mariborske vinske kraljice za obdobje 2023-2025.Stane Kocutar, skrbnik najstarejše trte: “Ključna ugotovitev pred trgatvijo je, da je stara žametovka tudi letošnje težavno vegetacijsko obdobje dobro prestala. Trta »spremlja« prenovo Lenta; najbolj je bil občutljiv čas, ko je po gradbiščni cesti še potekal promet. Zaradi tega se je na prvih listih nabrala moteča plast prahu, ki je zaradi lege listja pod hišnim napuščem še tako obilne padavine niso mogle izprati. Prav zato je bilo ob redni oskrbi potrebno še štirikratno ročno izpiranje spodnjih listov in grozdja z deževnico. To delo se je vedno opravilo v času siceršnjega dežja, da dodatna mokrota listja ni vplivala na morebitni pospešen razvoj rastlinskih bolezni. Po vtisu bo pridelek količinsko skromnejši, po vsebnosti sladkorja pa bogatejši od lanskega.”
Kako Najstarejšo trto svečano oberemo?
Maribor, prestolnica Štajerske, je znan po svoji bogati vinarski tradiciji. V središču mesta se nahaja tudi Najstarejša trta, ki je stara že 450 let in je najstarejša trta na svetu. Vsako leto se v oktobru ob ob njej in njej v čast odvija svečana trgatev, ki je pravi mariborski praznik.
Trgatev Najstarejše trte je vedno priložnost za praznovanje vina in tradicije. Na prireditvi se zberejo številni obiskovalci iz vse Slovenije in tujine, da bi bili priča temu edinstvenemu dogodku.
Trgatev se začne s pokušino prvega grozda, ki jo opravi mariborski župan. Če je grozdje zrelo, se začne uradna trgatev. Brači iz “Šompetra” pri Mariboru oberejo grozdje, ki se nato stehta, izmeri vsebnost sladkorja in predela v vino.
Na koncu trgatve se ob Najstarejši trti simbolno srečata “zadnja brenta grozdja in prvi koš gnoja”. To je tradicija, ki izkazuje spoštovanje do trte in zemlje.
Poleg trgatve se na prireditvi odvija tudi bogat kulturno-zabavni program. Obiskovalci lahko uživajo v glasbi, plesu in kulinaričnih dobrotah.
Svečana trgatev Najstarejše trte je nepozabno doživetje, ki je vredna obiska. Če ste ljubitelj vina ali če vas zanima slovenska kultura, ne zamudite te prireditve.