SMENJEN VLADIKA ANDREJ U BEČU

Eparhija austrijsko-švajcarska održaće Svetu arhijerejsku liturgiju koju neće voditi izgnani episkop Andrej, već vladika mohački Damaskin

      Marko Lopušina

Vladika Andrej

        – Srpska pravoslavna crkva poziva verni narod u hram Svetog Save u Beču, u nedelju 26. novembra 2023. godine na Svetu arhijerejsku liturgiju, kojom će načalstvovati Njegovo preosveštenstvo episkop mohački gospodin Damaskin, vikar episkopa bačkog i administratora crkvenih jedinica u Austriji, Eparhije austrijsko-švajcarske gospodina dr Irineja.

        Ovo crkveno saopštenje i poziv vernicima objavljeno je na sajtu Eparhije austrijsko-švajcarske sa porukom „blagosloven koji dolazi u ime gospodnje“.

          Primetno je da Svetu arhijerejsku liturgiju u Beču neće voditi episkop austrijsko-švajcarski Andrej, već vladika mohački Damaskin u ime administratora vladike Irineja bačkog. Kako sam saznao u SPC eiskop Andrej je smenjen i izgnan iz Beča i iz Austrije odlukom Svetog arhijerejskog sinoda i patrijarha Porfirija. O tome je 30. oktobra 2023. godine izdato saopštenje SPC, koje je potpisao patrijarh srpski.

Vladika Andrej umoljen da napusti Beč i Austriju

„ U cilju prevazilaženja problema nastalih u određenim crkvenim opštinama i parohijama SPC u Eparhiji austrijsko-švajcarskoj, iz sastava odnosne Eparhije izuzeti sve crkvene jedinice na području Republike Austrije i staviti pod staranje Svetog Arhijerejskog Sinoda, do normalizacije prilika u ovoj Eparhiji“ – piše u saopštenju Sinoda i patrijarha srpskog.

      Ne govori se kontkreno o probleimima unutar SPC u Austriji, koji su očigledno izazvani ponašanjem episkopa Andreja, jer je Sinod, odnosno patrijarh Porfirije o njemu doneo posebne odluke:

    „Umoliti Preosvećenog Episkopa g. Andreja da prilikom primoredaje, koja se ima obaviti 3. novembra u 12 sati, Preosvećenom Episkopu g. Irineju preda personalne dosijee svih sveštenoslužitelja i drugih klirika i svu drugu dokumentaciju.“

       Sinod i patrijarh srpski su takođe umolitili episkopa Andreju da „tokom perioda ove administracije ne boravi u Beču i na teritoriji Austrije“. I da upravljanje Eparhijom u granicama Švajcarske i Italije vladika Andrej obavlja sa područja tih zemalja.

       Na ovaj način su SPC, Sinod i patrijarh Porfirije izgnali vladiku Andreja iz Beča i Austrije. Faktički Andrej je suspendovan do daljnjeg da ne može i ne sme da živi, da radi i da vodi Epariju i crkvene jedinice u Austriji i njenog prestonici.  

         Sinod i patrijarh Porfirije nisu javnost i vernike obavestili o konkretnim razlozima smene i izgonu vladike Andreja iz Austrije. Episkop Andrej (Ćilerdžić) rođen je 21. 8. 1961. u Osnabriku (SR Nemačka), kao drugi sin protojereja-stavrofora Dobrivoja Ćilerdžića i majke Marijane. Na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog Sabora održanom od 14. do 24. maja 2014. godine, izabran je za prvog Episkopa novoosnovane Eparhije austrijsko-švajcarske sa sedištem u Beču. U svešteni tron Episkopa austrijsko-švajcarskih uveden je 21. jula 2014. godine.

         Patrijarh srpski Porfirije je posetio vladiku Andreja i njegovu Epariju tokom juna meseca 2023. godine.  Smenio ga je 30. oktobra 2023. godine kao austrijskog vladiku. Na mesto vladike Abdreja došao je kao administrator austrijski episkop bački Irinej, koji je 24. novembra 2023. posetio Beč.

        Pretpostavlja se da je vladika Andrej smenjen sa crkvenog trona u Beču i Austriji i proteran u Švajcarsku i Italiju, jer je loše rukovodio Epariju austrijsko-švajcarsku u Austriji i Beču. Stariji sveštenici SPC iz Austrije su se žalili prethodnom patrijarhu Irineju da su smenjeni „iz hira“ i parohije date mladim i neiskusnim sveštenicima. Vernici su se žalili patrijarhu Irineju i zbog smena rukovodstva parohija i Kola srpskih sestara. I zato jer „vernici odlaze u grčke i ruske crkve na bogosluženje“.

         Od patrijarha Irineja je traženo da smeni vladiku Andreja, ali je Njegova svetost odgovorila da je „lako imenovati episkopa, ali je jako teško smeniti ga“. 

          Izgleda, da ono što nije mogao da učini patrijarh Irinej, učinio je patrijarh Porfirije, koji je u Beču suspendovao episkopa Andreja, a na njegovo mesto postavio administratora vladiku Irineja bačkog.

       „ Sve ovo je urađeno da bi se tamošnje teško stanje (u Austriji) prevazišlo“ – odlučili su Sinod i patrijarh srpski.