Brisel odblokirao prvi deo kohezionog novca Viktoru Orbanu

Ekskluzivno iz Budimpešte za Štajerske novice –akademik Vlastimir  Vujić

Brisel odblokirao prvi deo kohezionog novca Viktoru Orbanu

BUDIMPEŠTI  UPLAĆENO  1,2  MILIJARDE  EVRA!

Premijer Mađarske Viktor Orban

             Evropska komisija odlučila je u decembru 2023. da „oslobodi“ 10 milijardi evra od 22 milijarde – koliko Mađarskoj  sleduje iz Kohezionog  fonda  Unije od 2021. do 2027. godine. Nakon detaljne procene i razmene informacija s mađarskom vladom, EK je zaključila da je Mađarska preduzela (potrebne) mere na koje se ranije obavezala, kako bi u Briselu mogli da konstatuju da je tzv. HORIZONTALNI  USLOV  IZ  POVELJE  EU  O OSNOVNIM  PRAVIMA  ISPUNJEN  –  U DELU KOJI  SE TIČE NEZAVISNOSTI  SUDSTVA!  To znači da deo finansiranja više neće biti blokiran, pa Mađarska može (i formalno) da pokrene potraživanje 10,2 milijarde  evra, objavila je EK.

              Budimpešti je početkom januara ove godine iz Brisela stigla informacija da je Evropska komisija prebacila prvi deo do sada blokiranih kohezionih sredstava –  kako bi započela REFINANSIRANJE  OPERATIVNIH  PROGRAMA  EU  ZA  NOVI RAZVOJNI  PERIOD.

               Iz Unijskog Fonda za oporavak, Mađarskoj  je 11. januara uplaćeno 779,5 miliona evra, a nedelju dana kasnije (18. januara) iz budžeta EU za period 2021 – 2027. prebačeno joj je 445 miliona evra. Od ovog iznosa, 240 miliona evra namenjeno je kao podrška razvoju Integrisanog transportnog operatuvnog programa Plus, a 205 miliona evra za Operativni program za ekonomski razvoj i inovacije!… Dakle, Budimpešti je uplaćen ukupan iznos od 1,2 milijarde evra – koji je bio zamrznut od strane Brisela!

                   Ovde, u fokusu dva glavna grada – Mađarske i Evropske unije – ostale su još dve vrlo važne stvari. Prva je –  FINANSIRANJE UKRAJINE,  a druga je – KADA ĆE BUDIMPEŠTA ZVANIČNO DA PRIHVATI  EVRO?

                    Prema rečima mađarskog ministra finansija, Mihalja Varge, stav njegove države je da je neophodna godišnje revizija i procena – KOLIKA JE PODRŠKA KIJEVU ZAISTA POTREBNA (jer ne postoji nijedan relevantni pokazatelj da je to cifra od 50 milijardi evra kojom Brisel već duže vreme barata?). Istog mišljenja  je i šefica poslaničke grupe Fidesa u Evropskom parlamentu – Kinga Gal. Ona je podvukla da je pomoć Ukrajini važna, ali da je potrebno prvo „razjasniti koliko je novca već potrošeno na rat i kako je ta podrška iskorišćena! MAĐARSKA NE BI PODRŽALA PLAN ZA UZIMANJE ZAJEDNIČKOG KREDITA EVROPSKE UNIJE  ZA POMOĆ UKRAJINI“! – zaključilaje Galova.

                      Po pitanju ZiP (Za i Protiv?) uvođenja evra u javnosti Mađarske  sve češće se mogu čuti debate o tome. Zagoovornici njegovog uvođenja tvrde da bi TAJ KORAK MOGAO DA ZAŠTITI MAĐARSKE POTROŠAČE OD SVE ČEŠĆIH FLUKTUACIJA  KURSA  FORINTE!?… Nasuprot  tome, SKEPTICI IZRAŽAVAJU  ZABRINUTOST  DA EVRO (možda?) NEĆE REŠITI MAĐARSKE EKONOMSKE IZAZOVE (kao što je visoka inflacija?),  i DA BI MOGAO DA OGRANIČI  MANEVARSKI PROSTOR  VLADE U OBLASTI FINANSIJA!

                        Šta o ovoj temi misli najkompetentniji  političko-ekonomski „dvojac“ u Mađarskoj – premijer Viktor Orban i Guverner Mađarske narodne banke Đerđ Matolči?

                        Premijer Orban veruje da bi UVOĐENJE EVRA MOGLO  DA USPORI  RAZVOJ  MAĐARSKE (kao što se to desilo u slučaju Slovačke?), POGOTOVO  ŠTO  NJEGOVA  ZEMLJA  JOŠ UVEK  NIJE  DOSTIGLA  UNIJSKI  RAZVOJNI  PLAN (prema razvijenosti Mađarska se trenutno nalazi na 20 mestu, među 26 članica EU?!). Sličnom stavu  je i guverner Matolči! On je tvrdnji da država treba da razmotri uvođenje zajedničke evropske valute TEK KADA DOSTIGNE 90 ODSTO PROSEČNOG NIVOA RAZVIJENOSTI, A U 2023. IMALA JE 75 ODSTO EVROPSKOG PROSEKA!