SUSRET ŽENA BANATA I POMURJA

 Vodeće žene Pomurja i Srbije preuzele inicijativu

 Nastavlja se plodna saradnja žitelja srbije i Slovenije

 U Pomurje je stigla delegacija 38 predstavnica iz Vojvodine

 

Fotografija za jedno plodno druženje

Fotografija za jedno plodno druženje

Murska Sobota 1. decembar – Božidar Drinić, glavni urednik “Agrara” i Rade Bakračević, predsednik srpskog kulturnog društva Štajerska zajednica iz Maribora sve svoje aktivnosti uložili su u zbližavanje srpskog i slovenačkog naroda. Za deset meseci ove godine realizovali potpisivanje  povelje o saradnji 16 slovenačkih i srpskih gradova.

 

 

Dogovor za sledeću saradnju: Božidar Dr

Dogovor za sledeću saradnju: Božidar Drinić i Aleksander Jevšek

Murska Sobota 30. Novembra – Neverovatna energija Božidara Drinića iz Vojvodine i Rada Bakračevića iz Slovenije učinila je nešto što su drugi pokušavali godinama da realizuju. Dva vrhunska novinara uspela su samo za jedanaest meseci ove godine da povežu 16 gradova iz slovenačke pokrajine Pomurja i Srbije. To su gradovi: Čoka – Črenšovci, Novi Kneževac – Beltinci, Nova Crnja – Radenci, Kovin – Cankova, Srbobran – Grad, Irig – Ormož, Petrovac – Puconci, Bečej – Murska Sobota. To je ravno Ginisovom rekordu.

 

 

IMG_3287

Druženje je počelo posetom u najboljem vinskom podrumu u ovom delu Evrope

Božidar Drinić, alfa i omega aktivnosti oko povezivanja srpskog i slovenačkog življa, zaslužuje priznanje od predstavnika političkih organa Slovenije i Srbije.

 Ova dvojica pozitivnih i aktivnih novinara nastoje da poboljšaju saradnju dva bratska naroda i sam kvalitet života žitelja dva naroda brinući se o njima –  pomažući im, da se što bolje povežu na kulturnom, sportskom i privrednom polju.

Božidar Drinić već godinama, takođe radi na povezivanju pozitivnih ljudi iz drugih država u regionu, posebno sa onima koji su nekada bili u sastavu zajedničke države. Drinić navodi: “Naše aktivnosti su veoma raširene. Cilj nam je i bratimljenje sa drugim gradovima iz bivših republika nekada zajedničke države”.

 

 

Poseta velikoj farmi krava u Pomurju

Poseta velikoj farmi krava u Pomurju

 Rade Bakračević nastavlja: “Naše aktivnosti imaju za cilj da iniciraju dijalog političara i privrednika iz dve prijateljske države na privrednom i kulturnom polju i da usmerimo njihove predstavnike na transparentno korišćenje evropskih sredstava”.

 

 

IMG_3194-001

Nije izostala ni poseta poznatoj “fabrici cveća” Kurbus u kraju Mele

Već se dogovaraju sa predstavnicima opština u Pomurju, da kroz partnerske projekte zajednički povećaju transparentnosti prilikom korišćenja javnih sredstava iz Evropske Unije, koja su namenjena zajedničkim projektima jedne evropske države i preduzeća iz Balkanske mreže. Za te projekte će uključiti veliki broj slovenačkih preduzeća koja već godinama koriste finansijska sredstva iz Evropske Unije.

 

 

Iskusan vodič po Pomurju bio je profesor Peter Pertoci iz Radenaca (prvi od leve)

Iskusan vodič po Pomurju bio je profesor Peter Pertoci iz Radenaca (prvi od leve)

“Sve te aktivnosti podrazumevaju značajno, ako ne i prevashodno učešće privrednika ove dve zemlje u zajedničkim projektima da bi njihovi žitelji živeli bolje. To je suština identiteta naše dve nacije”, podvlači Drinić.

 

 IMG_2277

U ovom delu Slovenije raste više hiljada orhideja

Ovih dana 29 i 30 novembra   Božidar Drinić je doveo u Pomurje delegaciju 38 žena iz Vojvodine. Stigle su žene iz Zrenjanina, Kikinde, Pančeva, Nove Crnje, Žitišta,  Novog Bečeja i Kovačice. Te veoma aktivne žene doveo je Božidar u Pomurje, da posle 16 potpisivanja listina o saradnji srpskih i slovenačkih gradova žene uzmu u svoje ruke početak mnogih aktivnosti za dobro dva bratska naroda Srba i Slovenaca.

Fotografija za pamćenje: organizatori susreta sa Stojankom Lekić, narodnom poslanicom

Fotografija za pamćenje: organizatori susreta sa Stojankom Lekić, narodnom poslanicom

Konferenciju o ženskom pitanju imale su žene iz Srbije i Slovenije u poznatom hotelu “Diana” u Murskoj Soboti, gde im je domaćica bila Olga Belec, vlasnica hotela. Učesnice iz Srbije i Slovenije pozdravio je Aleksander Jerovšek, gradonačelnik Murske Sobote.

 

IMG_2224

Žene iz Srbije počele su konferenciju sa narodnim pesmama iz svog kraja

O ženskom pitanju govorile su: Marija Bačič, poslanica slovenačkog Parlamenta, Cvetka Ficko, gradonačelnica mesta GRAD, Olga Belec, vlasnica hotela “Diana” i Brigita Perhavec, direktorica Centra za kulturu Murska Sobota sa slovenačke strane a sa srpske strane: Elvira Kovač iz Zrenjanina, narodna poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srbije, članica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova,  Stojanka Lekić iz Zrenjanina, narodna poslanica u Skupštini AP Vojvodine (Republika Srbija), predsednica Odbora za ravnopravnost polova. Aktivno su sa svojim diskusijama učestvovale i ostalih 36 žena iz Vojvodine.

 

IMG_2214

Radna atmosfera u hotelu “Diana” Murskoj Soboti

Naravno, da su  srpske žene počele sa aktivnostima na zabavnom polju – predstavili su deo kulture srpskog naroda sa narodnom muzikom iz Srbije a posle zabavnog programa govorile su o svojim najvažnijim problemima.

 

IMG_2178

Ekipa, koja je sačekala žene iz Srbije: (od leve) Olga Belec, Marija Bačič, Aleksander Jevšek, Cvetka Ficko i Brigita Perhavec

Pošto je 25 novembra bio Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama to su predstavnice Konferencije govorile o sprečavanju nasilja nad ženama  i aktivnostima  da dobiju jednaka prava kao što ih imaju  muškarci. Uglavnom su zauzele zajednički stav, da je položaj žena u Sloveniji i Srbiji sve bolji i da žene, uglavnom  zauzimaju položaje u državnim organima po kvotoma koje su ozakonjene u ovim državama.

 

IMG_2207

U radu konferencije učestvovao je veliki broj žena iz Srbije i Slovenije

Govorile su se i o privrednoj saradnji preduzeća iz svojih gradova. Domaćinke iz Pomurja, među kojima je bilo i poslanica i gradonačelnica i preduzetnica su poznate kao veoma gostoprimljive;  zato su žene iz Banata bile dobrodošle na svakom koraku. Pokazale su im sve važnije poljoprivredne destinacije, zadruge, farme krava i veliki broj rasadnika cveća, koji su jedni od najpoznatijih u ovom delu Evrope. Naravno da su im domaćinke veoma ponosno pokazale najveće proizvođaće belih vina u Sloveniji.

 

Tekst i foto: Rade Bakračević