ZAŠTITIMO ŠUMICU OD SEČE

Za Štajerske novice – piše akademik Vlastimir . Vujić

Naš stalni dopisnik (u sredini) posetio je kulske aktiviste Zelene zone i drugog dana (do tada je preko 1000 ljudi lično potpisalo peticiju!) – za zaštitu popularne ŠUMICE

PETICIJU Udruženja građana ZELENA ZONA iz Kule (Srbija) za dva vikenda potpisalo preko 5.000 ljudi

                        ZAŠTITIMO   Š U M I C U   OD SEČE!

               Pozivajući se na članove Ustava Republike Srbije 74, 51 i 53 (Pravo na zdravu životnu sredinu, Pravo na istinito obaveštavanje o pitanjima od javnog značaja i Pravo na učestvovanje u javnim poslovima) građani Kule i sedam naseljenih mesta koja gravitiraju njenoj opštini zahtevaju od Lokalne samouprave i Voda Vojvodine poništenje Naloga za seču i Moratorijum na seču šuma u Vojvodini dok se pošumljenost ne podigne na 15 do 20 odsto. – Zbog decenijske nebrige  vladajuće SNS u ovom lokalu, pošumljenost u opštini manja je od jednog procenta(!?) ukupne površine po čemu se KULA SVRSTAVA MEĐU NAJMANJE POŠUMLJENE OPŠTINE U SRBIJI I REGIONU!

Kuljani se protive seči ijednog stabla ŠUMICE i traže brigu vlasti o njenom održavanju

                   Pošumljenost vojvođanske opštine Kula (Srbija) iznosi manje od 1 (jedan) odsto(?) ukupne površine – što ovu opštinu svrstava među NAJMANJE POŠUMLJENE U POKRAJINI, DRŽAVI I U KOMPLETNOM REGIONU? Uprkos tome, dalja neplanska seča preostalih stabala na teritoriji pomenute opštine (u kojoj je više od decenije na vlasti Srpska Napredna stranka Aleksandra Vučića!) – I DALJE I SVE VIŠE (pod raznim izgovorima) UZIMA MAHA (što je, nažalost, tendencija i u sve većem broju lokalnih samouprava u Srbiji)!? Mesta uništenih zelenih površina  u Kuli ubrzo će biti pretvorena u PARKINGE i BETONSKE I PLASTIFIKOVANE POVRŠINE,  a svesno se – ZAPUŠTANJEM – “žrtvuju” i preostali (malobrojni) parkovi. Nju u Kuli prati i potpuni izostanak brige (nameran ili ne?) ODRŽAVANJA NOVIH ZASADA (od restorana “ĆUPRIJE” uz VBK do DRVENOG MOSTA I 700 zasada HRASTA na PLANINARSKOM DOMU!?)

U Peticiji se traži razvijanje svesti o dragocenosti istinskog prirodnog bogatstva, ŠUMICE, kojim stanovnici pomenute opštine u Srbiji raspolažu (2)

                     U ovom trenutku je na “udaru” vladajućih u kulskom lokalu – ŠUMICA –  koja je smeštena uz Veliki Bački kanal (VBK). ŠUMICA ima ZASAD TOPOLE starosti od oko 25 godina. U celini još uvek IMA VITALNA STABLA koja su odolela (više)decenijskim vremenskim nepogodama, čak i nedavnoj orkanskoj oluji. Uz stalnu brigu i zaštitu, sigurno da bi životni vek ovih topola dostigao i 50 i više godina, a u literaturi su opisani i STOGODIŠNJACI U VRSTI!

Odbornik Zajednice Srba Hrvatske i Bosne i Hercegovine u SO Kula (Srbija) i naš dopisnik iz regiona, prof. mr Vlastimir Vujić, 29. avgusta 2023.

                        Ipak, politička vlast “naprednjaka” u lokalu (po direktivi novosadske centrale!), i u saradnji sa “Vodama Vojvodine” (kojoj je ŠUMICA “formalno” poverena na upravljanje!) –  najavila je 7. avgusta ove godine –  NJENU “SEČU” (na potezu – od bivšeg Rekreacionog centra sa bazenom, paralelno sa ulicom Radoja Dakića)! Čin “ubijanja” ŠUMICE sprečilo je desetine građana svojim fizičkim prisustvom. Kao i u svim drugim slučajevima u Srbiji, vlast se (po matrici Jadra) “prividno” povukla, ali… OD PLANIRANE SEČE NIJE ODUSTALA, NALOG ZA SEČU ”ŠUMICE” OSTAO JE – PUNOVAŽAN!

                          Da bi zaštitili svoju ŠUMICU od “seče”, građani opštine Kula, na čelu sa Udruženjem ZELENA ZONA (i njenom predsednicom, profesorkom Tatjanom Labović) organizovali su u Kuli potpisivanje PETICIJE (na licu mesta, ili onlajn ) naslovljenu sa – ZAŠTITIMO ŠUMICU OD SEČE… Pozivajući se na članove Ustava Republike Srbije 74, 51 i 53 (Pravo na zdravu životnu sredinu, Pravo na istinito, potpuno i blagovremeno obaveštavanje o pitanjima od javnog značaja i Pravo na učestvovanje u javnim poslovima) USPROTIVILI SU SE SEČI IJEDNOG STABLA NJIHOVE  ŠUMICE, TRAŽE  POŠTOVANJE PRIRODNOG VEKA TRAJANJA SVAKOG STABLA (uz brigu o održavanju ŠUMICE i razvijanje svesti o dragocenosti ovog istinskog prirodnog bogatstva kojim kulska opština raspolaže), ZAHTEVAJU PONIŠTENJE NALOGA ZA SEČU I UBRZANO ZAPOČINJANJE AKCIJE POŠUMLJAVANJA SVIH OGOLJENIH POVRŠINA U OPŠTINI KULA – DA BI SE OBNOVILE POSTOJEĆE ZELENE ZONE I ZASADILA NOVA STABLA KOJA ĆE NAŠOJ DECI POKAZATI SMISAO ŽIVOTA U PRIRODI I SA NJOM (KOJI JE MNOGO ZDRAVIJI, A NE SAMO MOGUĆ!). Na kraju PETICIJE – UDRUŽENJE GRAĐANA OPŠTINE KULA – ZELENA  ZONA – ZAHTEVA MORATORIJUM NA SEČU ŠUMA U CELOJ SRPSKOJ POKRAJINI VOJVODINI  – SVE DOK SE POŠUMLJENOST U NJOJ NE PODIGNE NA 15 DO 2O ODSTO!

                            Podršku PETICIJI za zaštitu ŠUMICE od seče potpisali su i odbornici sve četiri opozicione Odborničke grupe u Skupštini opštine Kula, ali i veliki deo njihovih skupštinskih kolega iz Zapadnobačkog okruga (Vrbasa, Bečeja, Odžaka, Apatina, Sombora, Bačke Topole…) koji su lično doputovali u Kulu i potpisivali je (a ne elektronski). Akcija podrške Kuljanima da sačuvaju ekološko lice svoga grada u toku je i dalje. Poslednjeg vikenda u avgustu i prvog u septembru ukupan broj potpisanih po oba osnova (lično i onlajn) premašio je cifru od 5. 000 ljudi!

                             Po okončanju potpisa podrške (koja će trajati do kraja septembra) PETICIJA će biti dostavljena na pet adresa u Srbiji (Kula, Novi Sad, Beograd). BIĆE PROSLEĐENA – PREDSEDNIKU SKUPŠTINE OPŠTINE KULA, JP VODE VOJVODINE, POKRAJINSKOM SEKRETARIJATU ZA URBANIZAM I ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE U NOVOM SADU, JP VOJVODINA ŠUME I MINISTARSTVU ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U BEOGRADU!

                                                                                   Štajerske novice

                                                                                   piše: akademik

                                                                                   Vlastimir Vujić