Pristojne komisije zaključujejo s pregledovanjem vlog

Foto: Rade Bakračević

Prejetih 5.500 vlog, prva finančna sredstva bodo nakazana prihodnji teden

Ljubljana, 5. september 2023 – Pri Rdečem križu Slovenije zadnjih deset dni aktivno pregledujemo prejete vloge za razdelitev 5,5 milijona evrov finančnih sredstev, ki smo jih prejeli s strani Vlade Republike Slovenije. Pristojne komisije bodo do konca tega tedna zaključile s svojim delom, v začetku prihodnjega tedna pa sledijo izplačila upravičencem. 

Pri Rdečem križu Slovenije smo sicer do vključno včerajšnjega dne zbrali 2,8 milijona evrov finančnih sredstev s strani posameznikov oz. pravnih oseb. Med prebivalstvo smo razdelili za več kot 315 tisoč evrov materialne pomoči, nadaljujemo pa tudi z razdeljevanjem vrednostnih kartic tistim, ki so jih neurja in poplave prizadeli in jim otežile življenje. Skupno bomo razdelili za 900 tisoč evrov vrednostnih kartic in ob tej priložnosti želimo obvestiti vse, ki so jih prizadela nedavna neurja, da se obrnejo na najbližje območno združenje Rdečega križa in zaprosijo za to obliko pomoči

V naši organizaciji si prizadevamo pomagati vsem, ki pomoč potrebujejo – naj gre za finančno, materialno ali psihološko oz. psihosocialno pomoč. Opažanja na terenu kažejo, da se potrebe po psihosocialni podpori v zadnjem obdobju izrazito povečujejo in tudi s tem namenom smo v naši organizaciji minuli konec tedna izvedli še drugo dodatno usposabljanje s področja prve psihološke pomoči in psihosocialne podpore, da bodo naši bolničarji-prostovoljci kar najbolje opremljeni z ustreznim znanjem tudi na tem področju. 

Slovenijo so v noči iz 3. na 4. avgust 2023 zajele najobilnejše padavine v zgodovini naše države, ki so povzročile poplavljanje rek, divjanje hudourniških voda in proženje plazov. Naši prostovoljci so na terenu z različnimi oblikami pomoči pomagali in oskrbeli približno 30 tisoč ljudi. Na pomoč so se nemudoma odzvala številna nacionalna društva Rdečega križa, Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC), z donacijami – tako finančnimi kot materialnimi, so nam pomagala domača in tuja podjetja ter seveda ogromno posameznikov, ki so prispevali vsak po svojih najboljših močeh – bodisi s finančnimi transakcijami ali SMS sporočili. Velika hvala vsem skupaj.