MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU: Rešavanje problema sela

„Golubac i njegova sela su bez ikakve sumnje realna šansa za novi početak svih onih koji žele da se nastane u ne tako malom broju praznih kuća, ali i da otpočnu sopstveni posao u turizmu ili polјoprivredi. Dovolјno je reći da Srbija nema more, ali da se Dunav od zidina golubačke tvrđave prostire šest kilometara u širinu“, izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, prilikom današnje posete Braničevskom okrugu gde je, zajedno sa predsednikom Akademijskog odbora za selo SANU akademikom Draganom Škorićem obišao opštinu Golubac.

Ministar je svoju posetu započeo sastankom sa predsednikom opštine dr Nebojšom Mijovićem i rukovodstvom opštine, a teme sastanka bile su zadrugarstvo i turistički potencijali razvoja Golupca i njegovih sela. Mijović je zahvalio ministru na programima za revitalizaciju sela koje Ministarstvo za brigu o selu realizuje i na čijim konkursima je ova opština dobila značajna sredstva, zahvalјujući kojima se oseća znatan bolјitak u kvalitetu života meštana golubačkih sela.

Jedan od tih programa je realizovan prošlog aprila kada je Golubac dobio bespovratna sredstva u iznosu od sedam miliona dinara za nabavku minibusa za prevoz seoskog stanovništva. Minibus je sada stigao i putnici iz 21 golubačkog sela konačno ne moraju više da brinu o prevozu. Služiće za prvoz iz jednog sela u drugo, kao i iz udalјenih sela u Golubac. „Ovo je velika stvar za nas, više ne moramo da molimo nekoga da nas odveze kod lekara ili da skuplјamo novac za taksi za svaku posetu lekaru ili odlazak u poštu ili kupovinu“, rekli su vidno uzbuđeni meštani sela Vinci sa kojima se ministar sastao u tek obnovlјnim prostorijama seoskog doma kulture da porazgovara o svim problemima i pitanjima koji ih interesuju.

                                                 Foto: Miloš Miškov

„Ono što nam treba i čemu se nadamo je lekar u selu i socijalna – garantovana penzija“ poverile su se ministru sredovečne gospođe, u prepunoj sali ovog lepog i uređenog braničevskog sela. Krkobabić je nakon toga posetio i tročlanu porodicu u selu Vojilovo, koja je pre dve godine dobila kuću sa okućnicom takođe preko Programa ministarstva za brigu o selu. Aleksandar Ivković (31), Kristina Živković (33) i njihov trogodišnji sin Jakov nisu krili svoju sreću „Nije bilo teško prikupiti dokumentaciju i Opština nam je mnogo pomogla“, kaže Aleksandar. „Od tada baš mnogo pričamo o sreći koja nas je snašla. Ranije smo živeli u zajednici sa mojim roditelјima i bratom, nedaleko odavde. Sada imamo svoj komfor i mir, svoju slobodu. Planiram da ovde prebacim i odgajivačnicu pasa,  koja je ostala u kući u kojoj sam odrastao.“ Aleksandar je inače zaposlen kao učitelј u osnovnoj školi u selu Braničevo, na 15 kilometara od Vojilova. Kao svakodnevni podsetnik da je u selima sve manje dece su njegovih šest đaka u učionici. Nada je da će ovaj program Ministarstva uticati da se i takva slika sve više menja.

Baš u Vojilovu, ove jeseni Opština Golubac će organizovati treći put Miholјske susrete sela, finansirane sredstvima istog Ministarstva. Manifestacija je planirana za sam kraj septembra uz raznovrstan program – smotru tradicionalnih sportskih igara,  nastupe Kulturno-umetničkih društava, izložbu poslastica, kao i domaćih rukotvorina i zanatskih radionica. 

Ni prvi značajan i uspešan program Ministarstva za brigu o selu – razvoj zadrugarstva, nije mimoišao ovu opštinu. Zemlјoradnička zadruga „Golubac“ koja se bavi preradom žita, dobila je preko konkursa Ministarstva sredstva za još uspešniji svoj rad, navodi se u saopštenju Službe za odnose sa javnošću Ministarstva za brigu o selu.

Piše: Branislav Gulan