U toku avgusta bruto devizne rezerve banke Srbije povećane su za 489,5 miliona evra.

Rast deviznih rezervi

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju avgusta 2023. godine iznosile su 23.623,7 miliona evra, što je najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca od kada se prate podaci na ovaj način (od 2000. godine). U toku avgusta bruto devizne rezerve povećane su za 489,5 miliona evra. 

Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 183,9 odsto i 6,3 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) iznosile su 19.476,0 miliona evra, što je takođe najviši nivo neto deviznih rezervi krajem meseca. U odnosu na kraj jula bile su više za 543,9 miliona evra.

Povećanje bruto deviznih rezervi u avgustu prvenstveno je rezultat neto kupovine deviza Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu (priliv 315,0 miliona evra), i korišćenja kredita Republike Srbije u neto iznosu od 204,2 miliona evra. Ostvareni su prilivi i po osnovu upravlјanja deviznim rezervama, donacija, kao i po drugim osnovima u ukupnom  iznosu od 67,0 miliona evra.

Navedeni prilivi bili su više nego dovolјni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi koji su realizovani po osnovu povlačenja devizne obavezne rezerve banaka, za izmirivanje deviznih obaveza države i po drugim osnovima u ukupnom iznosu 155,2 miliona evra. 

Na povećanje deviznih rezervi u avgustu dodatno je uticao i pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 58,5 miliona evra i u najvećoj meri je rezultat jačanja dolara u odnosu na evro za oko 0,8 odsto, dok je u suprotnom smeru delovalo smanjenje cene zlata za oko 1,4 odsto na međunarodnom tržištu. 

Obim realizovane trgovine devizama na domaćem međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 602 miliona evra i bio je za 46,3 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih osam meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5.186,1 miliona evra.

U avgustu, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu neto kupila 315 miliona evra, dok je u prvih osam meseci ove godine neto kupila 2.770 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru u uslovima izraženih aprecijacijskih pritisaka na domaćem deviznom tržištu. (B.GULAN)